اتفاقات رخ داده اخیر در بازار سرمایه و ریزش شاخصها در بورس تهران، بار دیگر این هشدار را به صدا در آورد که عدم شفافیتها در بازار سرمایه، این بازار را به ناکجاآباد سوق خواهد داد، از این رو برای مدیریت تعارض منافع در این بازار باید به فوریت اقدام کرد.
به گزارش صدانیوز، علیرضا عسکریمارانی، کارشناس بازار سرمایه می گوید : برای مردم قابلتحمل نیست که افرادی بهعنوان کارشناس بازار سرمایه در رسانه ملی حضور پیدا کنند و باوجود آنکه منافعشان در بازار، درگیر است، اقدام به مشورتهای اشتباه کنند.
فردی که خود مدیر در بازار سرمایه است و درعینحال کارگزاری شخصی هم دارد، در رسانه ملی مشاوره اشتباه میدهد و بازار را متأثر میکند! این افراد دارای تعارض منافع، عمدتا افرادی هستند که ریزش بازار سرمایه در دورانهای مختلف، پای آنها بوده است.
دولت بدشانس و بد اقبال دوازدهم از یک سو با تشدیدتحریم نفتی درآمد ارزی اصلی خود را از دست داده است واز سوی دیگر با گسترش ویروس کرونا برهزینه هایش اضافه شده است و از طرف سوم با منتقدان سرسختی مواجه شده است که اجازه نمی دهند دولت با آرامش کارکند و از همه مهمتر اینکه دردرون گروه اقتصادی دولت نیز ناهماهنگی به چشم می خورد. همه این عوامل موجب شده دولت نتواند تصمیم های درست بگیرد و برای تامین کسری بودجه هرراهی را می رود . یکی از راههای تازه باز شده بازار سرمایه است که شهروندان ایرانی را به درون خود کشیده ومیلیونها ایرانی با سرمایه های دراندازه های کوچک و بزرگ در آن دنبال سود هستند. اما این بازار وسوسه برانگیز حالا به مرور روزنه های فساد بررویش از روش های گوناگون باز شده است. کارشناسان و آگاهان دراین هفته های تازه سپری شده دراین باره به دولت هشدار می دهند. آنچه در بالا ازز بان عسکری مارانی خواندید بخشی از این فساد ورانت است که به بازار سرمایه راه یافته است.
عسکری مارانی می گوید: دستورالعملی در سازمان بورس وجود دارد که طبق آن، سهامداران عمده موظفاند بعد از فروش سهام عمده خود، تا ۱۵ روز پس از آن، فروش آن سهام را افشا کنند. درحالیکه استاندارد جهانی آن است که باید پیش از فروش سهم، علت فروش و این تصمیم را اطلاعرسانی عمومی کنند! در مثال داخلی آن، دولت بهعنوان سهامدار عمده سهام پالایشی، حق ندارد بدون اطلاع قبلی، اقدام به فروش سهم کند؛ کاریکه البته یک ماه قبل انجام داد! دولت یک ماه قبل، قیمت سهام پالایشی را گران کرد و مردم هم در صف خرید، آن را خریداری کردند اما بعد از آن شایعات انصراف از فروش سهام پالایشی را به میان آورد و مردم متضرر شدند! اگر مردم میدانستند که صورت مالی سهماهه پایانی ۱۳۹۸ و سهماهه ابتدای سال صنایع پالایشی، زیانده است، هرگز این سهمها را نمیخریدند و دامگذاری ازسوی دولت اتفاق نمیافتاد؛ اگر چنین دستورالعملی وجود نداشت. بنابراین سهامدار عمده، باید قبل از فروش سهم، اطلاعات آن را افشا کند. نمیتوان با اخبار کاذب بدون آنکه پشتوانهای در اقتصاد داشته باشد، مردم را وارد بازار کنید و بعد سهام خودتان را بفروشید. دولت حق ندارد حقوق ذینفعان را جابهجا کند و با مکانیسم قیمتگذاری، ثروتشان را کاهش دهد. تا وقتی این بسترها اصلاح نشود، خرید و فروش سهام، واقعی نخواهد بود. زمانی خرید و فروش سهام واقعی خواهد بود که صورتحساب شرکتهای بورسی بهصورت ماهانه و همینطور طبق قیمتهای جهانی، منتشر شود و مردم براساس آنها اقدام به خرید و فروش سهام کنند.
ناشفافیت و ناکجا اباد بورس
از سوی دیگر به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، حسن فروزانفرد، رئیس کمیسیون «حمایت قضایی و مبارزه با فساد» اتاق بازرگانی تهران در نشست تازه این کمیسیون با این توضیح که در جلسات قبل این کمیسیون نیز به موضوع تعارض منابع در بورس پرداخته شده است، تصریح کرد که اتفاقات رخ داده اخیر در بازار سرمایه و ریزش شاخصها در بورس تهران، بار دیگر این هشدار را به صدا در آورد که عدم شفافیتها در بازار سرمایه، این بازار را به ناکجاآباد سوق خواهد داد، از این رو برای مدیریت تعارض منافع در این بازار باید به فوریت اقدام کرد.
مهدی فلاحیان از ارشناسان این کمیسیون، با طرح این پرسش که آیا سازو کارهایی برای پیشگیری از بروز فساد در بورس از سوی قانونگذار تبیین شدهاست یا خیر، افزود: صدور انواع مجوز موسسات مالی، کارگزاریها، رتبهبندی اعتباری، شرکتهای مشاور سرمایهگذاری و سایر فعالیتها در بازار سرمایه، به ایجاد انحصار در بورس دامن زده و امضاهای طلایی و رانت اطلاعاتی در این بازار را پدید آوردهاست.
عباس آرگون از اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران نیز، ضعف در زیرساختهای بورس را مورد تاکید قرار داد و یادآور شد که زیرساختهای این بازار پاسخگوی حجم انبوه فعالان بازار سرمایه نیست.