اتحاد استراتژیک “تهران –آنکارا” برای جلوگیری از تجزیه اقلیم کردستان عراق

کردهای عراق

به نقل ازصدا نیوز،ایران و ترکیه ظرف ماه های اخیر گسترش جدی روابط را در دستور کار خود قرار داده اند و در این زمینه بر روی نقاط اشتراک خود تاکید کرده اند. روابط “تهران-آنکارا” که قدمتی طولانی دارد در برهه های مختلف با فراز و نشیب هایی مواجه بوده ؛ اما دو کشور نقاط […]

به نقل ازصدا نیوز،ایران و ترکیه ظرف ماه های اخیر گسترش جدی روابط را در دستور کار خود قرار داده اند و در این زمینه بر روی نقاط اشتراک خود تاکید کرده اند.

روابط “تهران-آنکارا” که قدمتی طولانی دارد در برهه های مختلف با فراز و نشیب هایی مواجه بوده ؛ اما دو کشور نقاط اشتراک گسترده ای دارند که می توانند با تاکید برآن توسعه روابط فیمابین را در سال های آتی در دستور کار خود قرار دهند.

ایران و ترکیه بر سر موضوع سوریه به یک نقطه اشتراک نسبی رسیده اند و در موضوعات منطقه ای همچون “قطر” و “اقلیم کردستان عراق” مواضعشان به یکدیگر بسیار نزدیک است.

حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهور در این زمینه می گوید: در سال‌های اخیر فضای همکاری دوستانه و بسیار خوبی در مناسبات دو کشور برقرار بوده و همکاری‌ها و توافقات ارزشمندی صورت گرفته است.

اتحاد استراتژیک
وی افزود: اراده دو دولت بر توسعه روابط و همکاری‌های مشترک مستحکم بوده و قصد داریم تا روابط فی‌مابین را براساس منافع مشترک دنبال کرده و بیش از پیش گسترش دهیم.

روحانی با اشاره به اینکه نباید اجازه دهیم آنهایی که از توسعه مناسبات ایران و ترکیه خشنود نیستند، بتوانند روابط و همکاری‌های ما را تخریب کنند، گفت: امروز حضور دو قدرت ایران و ترکیه بیش از هر زمان دیگری برای برقراری ثبات و امنیت در منطقه حائز اهمیت است و همکاری‌ها و رایزنی‌های مشترک ما می‌تواند موجب تقویت آرامش و امنیت در منطقه شود.

وی همچنین با اشاره به تحولات منطقه بویژه سوریه و همه پرسی اخیر در اقلیم کردستان عراق، گفت: هدف نهایی دو کشور عدم تغییر مرزهای جغرافیایی، حفظ تمامیت ارضی کشورها و نیز تقویت ثبات و امنیت منطقه است که در خصوص سوریه مذاکرات سه جانبه با روسیه در قالب مذاکرات آستانه، و در خصوص عراق مذاکرات سه جانبه میان دو کشور و دولت مرکزی عراق ادامه خواهد یافت. ایران و ترکیه می‌توانند همکاری‌های خود در سازمان اکو بویژه در زمینه بانک اکو و بازار مشترک برق منطقه‌ای اکو را بیش از گذشته افزایش دهند .

علاوه بر این مسئولین ترکیه نیز معتقدند که گسترش روابط دو کشور به خصوص در حوزه اقتصادی و مالی ؛ زمینه همکاری های بیشتری را در ابعاد مختلف فراهم می کند. رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در این زمینه با مثبت ارزیابی کردن مذاکرات با ایران می گوید: تصمیم گرفتیم همکاری‌های بانک‌های مرکزی دو کشور و سایر بانک‌ها هر چه بیشتر تقویت شود و به منظور نجات روابط اقتصادی خود از فشار ارز تصمیم گرفتیم مبادلات تجاری خود را با استفاده از پول ملی خودمان انجام دهیم. ارتقاء حجم روابط به میزان ۳۰ میلیارد دلار و نقشه راه دستیابی به این هدف موضوع اصلی مذاکرات امروز بود و مطمئن هستم که با افزایش روزافزون حجم روابط ، مناسبات و همکاری‌های تهران و آنکارا به طور روز افزون توسعه خواهد یافت .

اما این تنها بخشی از اراده دو کشور برای گسترش روابط فیمابین است. ایران و ترکیه در حوزه اقلیم کردستان عراق یک موضع واحد دارند و هر دو مخالف جدایی این بخش از عراق هستند. رئیس جمهور ترکیه درباره اهمیت حفظ تمامیت ارضی عراق می گوید: “ما همه پرسی غیرقانونی که از سوی اقلیم کردستان عراق انجام شد را به رسمیت نمی‌شناسیم و در سطح جهان به جز اسراییل هیچ کشوری از اقلیم کردستان حمایت نکرده است. از نظر ما تصمیمی که با نشستن بر سر میز مذاکره با موساد اتخاذ شده باشد، به هیچ وجه مشروع و مورد قبول نیست و مطمئن هستم که این تصمیم تنها به منزوی شدن اقلیم کردستان خواهد انجامید و در این خصوص ایران و ترکیه موضع قاطع و واحدی دارند. قطعاً همه پرسی اقلیم کردستان را نامشروع می‌دانیم و تدابیر خاصی را برای برخورد با این موضوع در نظر گرفته که برخی از آنها را انجام داده‌ایم و در قبال «اقلیم کردستان عراق»، ایران، ترکیه و دولت مرکزی عراق موضع واحدی دارند. ”

البته در طول ماه های اخیر ارتباط نیروهای مسلح ایران و ترکیه نیز مورد توجه قرار گرفته است و مقامات نظامی دو کشور برای مبارزه با تروریسم و اهمیت حفظ تمامیت ارضی عراق موضعی واحد دارند.

سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در این زمینه می گوید: در خصوص تهدیدات مشترک دو کشور از جمله موضوع همه‌پرسی کردستان عراق که دو کشور مواضع مشترکی مبتنی بر حفظ تمامیت ارضی عراق دارند، مذاکرات انجام شد. نیروهای مسلح دو کشور از این پس همکاری‌های بیشتری در زمینه های آموزشی و رزمایش های مشترک خواهند داشت .

اتحاد استراتژیک
امیر سرتیپ امیر حاتمی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درباره گسترش روابط ایران و ترکیه عنوان کرد: “ترکیه از جایگاه ویژه‌ای در سیاست خارجی- دفاعی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران برخوردار است. آمریکا و اسرائیل پس از شکست سناریوی داعش، راهبرد تجزیه کشورهای منطقه را در دستور کار خود دارند اما ایران و ترکیه به عنوان دو کشور مهم و تاثیر گذار منطقه، اجازه تحقق سناریوی جدید را به آنها نخواهد داد.”

اتحاد استراتژیک

 

اتحاد استراتژیک
اما مقامات نظامی ترکیه نیز بر گسترش روابط و اهمیت وجود یک موضع واحد در خصوص تمامیت ارضی عراق تاکید می کنند. ژنرال حلوصی آکار رئیس ستاد مشترک ارتش ترکیه در این زمینه می گوید:” در چارچوب مشترکات به طور متقابل برای موضوعات منطقه ای همکاری خواهیم کرد و علاوه بر همکاری های سیاسی و اقتصادی تلاش داریم همکاری های نظامی را نیز گسترش دهیم. برای مبارزه با تروریسم و امنیت مرزها به طور ویژه همکاری خواهیم کرد.”

گزارش ها نشان می دهد که دو کشور در سطح سیاسی و نظامی در حال گسترش روابط هستند و در این زمینه باید منتظر برداشته شدن گام های بلند تری در آینده باشیم. سردار سرتیپ پاسدار سید مسعود جزایری سخنگوی ارشد نیروهای مسلح در گفت و گو با  خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان ؛ درباره گسترش روابط نظامی-سیاسی “تهران-آنکارا” می گوید:در حال حاضر روابط ایران و ترکیه وارد مرحله جدیدی شده و امیدواریم این روابط که بهتر از گذشته شکل گرفته، مسیر همگرایی بیشتری را بین دو دولت پیش بگیرد.

وجود یک موضع واحد در خصوص تمامیت ارضی عراق موجب شده تا دو کشور به صورت جدی بر آرامش، صلح و ثبات منطقه تمرکز کنند و رفت و آمد مقامات سیاسی و نظامی دو کشور در ماه های اخیر بر پایه گسترش ثبات و حفظ تمامیت ارضی کشورهای منطقه و به خصوص عراق بوده است.


ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید