چین به عنوان کشوری شناخته می شود که می خواهد صلح را در جهان ببیند و تجارت و رفاه مشترک را ارتقا دهد.ایالات متحده و ناتو نمی خواهند ببینند چین این نقش را بازی می کند، اما واقعیت این است که جنگ نیز مشکل آنها را حل نمی کند.
به گزارش نبأخبر،با افزایش تنشهای چین و ایالات متحده بر سر جزیره تایوان و بحران اوکراین، آسیای جنوب شرقی دیپلماسی فعال را حفظ کرده است. خبرنگاران گلوبال تایمز با ماهاتیر بن محمد نخست وزیر سابق مالزی، در مورد دیدگاه های وی در خصوص روابط چین و ایالات متحده و تأثیر جهانی بحران اوکراین صحبت کردند. ماهاتیر محمد جایگاه بسیار خاصی در تاریخ مالزی و در آسیای جنوب شرقی بعنوان یک دولتمرد ارشد و همچنان با نفوذ دارد.پرسش: چشم انداز شما از روابط چین و آمریکا در 10 سال آینده چیست؟ آیا درگیری بین دو کشور به خصوص بر سر مسئله تایوان وجود خواهد داشت؟
پاسخ: من متوجه شدم که ایالات متحده دوست دارد تحریک کند. به عنوان مثال، دیدار رئیس مجلس ایالات متحده از تایوان یک اقدام تحریک آمیز به شمار می رود. قبل از آن، روابط بین سرزمین اصلی چین و تایوان کاملا آرام بود. چین با آن رابطه داشت، هیچ برخوردی وجود نداشت. اما زمانی که رئیس مجلس ایالات متحده از تایوان بازدید کرد، سرزمین اصلی چین با نشان دادن مخالفت خود با این سفر پاسخ داد و تاکید کرد که تایوان بخشی از چین می باشد.بنابراین از آن زمان، تنش به دلیل این بازدید وجود دارد. و هنگامی که تنش وجود دارد، آمادگی برای جنگ وجود دارد. چین ظرفیت نظامی خود را افزایش خواهد داد. تایوان نیز همین کار را می کند، اما تایوان باید سلاح ها را از آمریکا بخرد. این بدان معناست که آمریکا از دامن زدن به تنش سود می برد. بدون تنش، آمریکا به تایوان سلاح نمی فروشد. بنابراین امیدوارم آمریکایی ها و مردم چین متوجه شوند که رویارویی و تهدیدهای جنگی به نفع هیچیک از آنها نیست.کشورهای آسه آن می خواهند با همه کشورها دوست باشند. ما با چین تجارت می کنیم. چین بزرگترین شریک تجاری ماست. اما ما همچنین تجارت بزرگی با ایالات متحده داریم. بنابراین اگر صلح وجود داشته باشد، آنگاه همه کشورها پیشرفت خواهند کرد.
پرسش: آیا فکر می کنید چین و ایالات متحده توانایی مدیریت تفاوت ایدئولوژیک خود را دارند؟
پاسخ: این سخت است زیرا شما ایدئولوژی های مختلفی دارید. اما ما در مالزی می خواهیم با همه ملت های جهان، صرف نظر از ایدئولوژی، دوست باشیم. برای ما مهم نیست که آنها سوسیالیست باشند یا کمونیست یا سرمایه دار، بلکه می خواهیم با آنها تجارت کنیم. این قضیه، موضوع داخلی آنهاست. اگر ایدئولوژی خود را صادر نکنید، آنگاه صلح برقرار خواهد شد. این ایده که همه می خواهند از ایدئولوژی خود حمایت کنند، ایده اشتباهی است. مردم باید اجازه داشته باشند تا حکومت خود را داشته باشند.
پرسش: پیامدهای جنگ اوکراین بر نظم جهانی را چگونه ارزیابی می کنید؟
پاسخ:من مخالف جنگ هستم جنگ چیزی را حل نمی کند بسیاری از مردم کشته خواهند شد، آسیب های زیادی وارد خواهد شد. در پایان، آنها باید راه حلی پیدا کنند. بهتر است با هم صحبت کنند، بحث کنند، مذاکره کنند، من متوجه می شوم که اروپائی ها همیشه در حال مقابله با یکدیگر و یا حداقل در فکر جنگ با یکدیگر می باشند.
در اروپا، اوکراین زمانی در بلوک روسیه بود، اما روسیه بعد از فروپاشی شوروی تصمیم گرفت اوکراین را آزاد کند. من فکر می کنم اروپا باید از این بابت بسیار خوشحال باشد، اما آنها می خواستند اوکراین برای پیوستن به ناتو به مصاف روسیه برود. و وقتی این اتفاق می افتد، روسیه احساس خطر می کند. دعوت از اوکراین برای پیوستن به ناتو یک اقدام تحریک آمیز است. در واقع، اگر اوکراین به ناتو نپیوندد، من فکر میکنم روسیه کمتر احساس خطر میکند و هیچ تقابلی وجود نخواهد داشت. اما زمانی که این روند آغاز شود، روسیه اقدام پیشگیرانه انجام خواهد داد.
چین نقش جدیدی را بر عهده گرفته است، چین اکنون به یک صلحساز تبدیل شده است. چین در تلاش است تا مشکلات بین اوکراین و روسیه را با ترغیب آنها به صلح حل کند. این نقش خوبی برای چین است. در حال حاضر، چین به عنوان یک صلح طلب بسیار موفق بوده است. به عنوان مثال، تقابل ایران و عربستان سعودی بیش از 40 سال است که ادامه دارد. اما پس از مداخله چین، اکنون دیگر هیچ تقابلی بین عربستان سعودی و ایران وجود ندارد. بنابراین این یک موفقیت بزرگ برای چین است. و چین باید ادامه دهد. سپس چین به عنوان کشوری شناخته می شود که می خواهد صلح را در جهان ببیند و تجارت و رفاه مشترک را ارتقا دهد.ایالات متحده و ناتو نمی خواهند ببینند چین این نقش را بازی می کند، اما واقعیت این است که جنگ نیز مشکل آنها را حل نمی کند. آنها می توانند به جنگ و کشتار ادامه دهند. و شاید اوکراین به کلی نابود شود. با این حال، هیچ پیروزی برای روسیه و اوکراین وجود ندارد. همیشه درگیری بین آنها وجود خواهد داشت.
هیات تحریریه
8 مه 2023
تارنمای گلوبال تایمز