فرصت سوزی‌های بازار پول در ایران

بازار پول

به نقل ازصدانیوز،در حالی که بازار پول و بانک مرکزی یکی از اصلی ترین بخش های اقتصاد کشور را شامل می شوند کارشناسان اقتصادی و نمایندگان مجلس معتقدند که این بازار با غفلت های انجام شده تبدیل به چالشی جدی برای کشور شده و به همین دلیل طرح تحقیق و تفحص از بانک مرکزی توسط […]

به نقل ازصدانیوز،در حالی که بازار پول و بانک مرکزی یکی از اصلی ترین بخش های اقتصاد کشور را شامل می شوند کارشناسان اقتصادی و نمایندگان مجلس معتقدند که این بازار با غفلت های انجام شده تبدیل به چالشی جدی برای کشور شده و به همین دلیل طرح تحقیق و تفحص از بانک مرکزی توسط نمایندگان مجلس آماده شده است

مجلس شورای اسلامی یکشنبه هفته جاری، طرح تحقیق و تفحص از عملکرد بانک مرکزی در پنج سال اخیر را به تصویب رساند. در این طرح، مسائلی نظیر عملکرد ضعیف بانک مرکزی در زمینه برخورد با مؤسسات مالی و اعتباری غیرمجاز و مشکلاتی که این مؤسسات در چند سال اخیر در کشور پدید آوردند، نحوه مواجهه با عملکرد برخی صرافی‌ها و لیزینگ‌ها، مسائل مربوط به سود بانکی، کم‌توجهی به اجرای مناسب بانکداری بدون ربا، گرانی ارز، پنهان کاری در ارائه اطلاعات مربوط به خود مشتریان به آنان در خصوص تسهیلات دریافتی از جمله ارائه یک نسخه قرارداد به مشتریان، اعلام بدهی قطعی به مشتریان به صورت مکتوب شامل اصل، سود، جرائم تأخیر، اقدامات بانک مرکزی در راستای نظام بخشی به فرآیند نظارت بر حساب‌ها، نظارت بر تسهیلات، نظارت بر اطلاعات هویتی اشخاص و همچنین بررسی دلایل پرداخت پاداش به عنوان تراز پایان سال بانک مرکزی به کلیه مدیران و کارکنان و بازنشستگان و بسیاری از موضوعات دیگر مورد توجه قرار گرفته است.

یکی از امضا کنندگان طرح تحقیق و تفحص از بانک مرکزی در مجلس شورای اسلامی گفت: مهمترین تهدید ایران در عرصه اقتصادی، بازار پول است. بازاری که می‌تواند فرصت ساز باشد، اما فرصت سوز شده است.

علیرضا محجوب در گفت و گوی اختصاصی با روزنامه شروع افزود: برای رفع تهدیدات بازار پول ،لازم بود با انجام تحقیق و تفحص از بانک مرکزی، توجهات به سمت آن سوق داده شود و  با ایجاد شفافیت لازم و رفع ابهامات موجود، برای حل معضلات بازار پول، قدم‌های اساسی برداشته شود.

نماینده مردم تهران، ری، اسلامشهر و شمیرانات در مجلس شورای اسلامی با اشاره به خطرات رشد نقدینگی در اقتصاد کشور تصریح کرد: رشد نقدینگی را خطر ناک‌تر از خطر ناک می‌دانم زیرا یک زمان رشد نقدینگی توسط دولتها وبانک مرکزی صورت می‌پذیرد و قابل مهار است ؛اما هم اکنون رشد نقدینگی توسط بانکها صورت می‌گیرد که قابل کنترل و مهار نیست. این رشد لجام گسیخته و بدون افسار در بازار نقدینگی شکل گرفته است.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، با تشریح چرایی شکل‌گیری رشد نقدینگی لجام گسیخته در کشور، خاطر نشان کرد: موضوع رشد نقدینگی به خاطر بی‌توجهی‌ها و عدم درک و شناخت و دانش کافی، به صورت تهدید شکل گرفته است.چون بی‌ضابطه خلق پول صورت می‌گیرد . بانک مرکزی به جای کنترل سایر بانک‌ها را همراهی می‌کند تا این وضع نامناسب موجود بوجود آمده است.

این نماینده ادواری مجلس در ادامه تأکید کرد: برخلاف تصور عموم توسط بانک مرکزی رشد نقدینگی صورت نمی‌گیرد، بلکه این بانکها هستند که به عنوان خالق پول الکترونیکی شده‌اند. سپرده‌های بانکی چندین دست می‌چرخد و به چندین شیوه حجم پول را افزایش می‌دهند.

وی افزود: در تبصره ۶ قانون بودجه و مشابه این تبصره در قوانین بودجه از ۲۰ سال گذشته به این سو، به دولت اجازه می‌دهد تا به بهانه مشارکت،اقدام به جذب میزان بالایی از نقدینگی کند؛ با این اجازه عملا بانک مرکزی، رقیب بانکها شده و بازار پول را به سمت خود جذب کرده است. موضوعی که موجب شده تا دولت عملا به جای بانکها در بازار پول وارد شود.

محجوب با اشاره به موضوع سنتی استقراض از بانک مرکزی اذعان داشت: صد البته کسری بودجه و موضوع استقراض از بانک مرکزی خیلی شرافت مانده‌تر از شرایط موجود اقتصادی است که بدون حساب از کف بازار پول جمع می‌کنند؛ این  کار را بدون اینکه رابطه آن را با حجم نقدینگی موجود و سپرده‌های دیداری بررسی کنند، انجام می‌دهند. همچنین دولت قصد دارد بیش از دو سوم سپرده‌ها راجذب کند.این به آن معنا است که امکان فعالیت مناسب و خدمت‌کارانه برای بانکها موجود نیست و همه آنها باید به دنبال راه‌هایی باشند که وضع موجود را شکل داده که عملا فرجام خوبی ندارد.


ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید