بررسی جزئیات آمار اشتغال استانها نیز نشان میدهد که در فصل تابستان استانهایی مانند سیستان و بلوچستان، اردبیل، کرمانشاه، لرستان، چهارمحال بختیاری و هرمزگان نرخ بیکاری بالای ۱۰ درصدی را تجربه کردهاند این مسئله بیانگر آن است که مسئله بیکاری در استانهای محروم بیشتر از استانهای دیگر است. «تابستان ۱۴۰۱ فاصله میان بالاترین و پایینتر نرخ بیکاری در کشور ۱۷.۱ درصد بوده که نشان از نابرابری زیاد نرخ بیکاری دارد. آمار تابستان امسال نابرابری نرخ بیکاری ۷.۴ درصد رسیده که ۱۰ درصد کاهشی بوده است.»
به گزارش نبأخبر، معاون اشتغال وزارت کار در شرایطی اعلام کرده که نرخ بیکاری در ۲۵ استان کشور کمتر از ۱۰ درصد بوده که بر اساس آخرین آمار منتشرشده از بازار کار در فصل پاییز نرخ بیکاری به ۷.۹ درصد رسیده و خالص اشتغال ایجادشده معادل ۹۰۷ هزار عدد شغل بوده است. البته برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند که بهبود این آمار در شرایطی است که رشد اقتصادی رخ نداده و نرخ بیکاری در استانهای محروم همچنان بالاست.
بر اساس آخرین گزارش منتشرشده توسط مرکز آمار، نسبت اشتغال در تابستان سال جاری در مقایسه با تابستان سال گذشته، رشد یکدرصدی داشته و به ۳۸.۳ درصد رسیده است. یعنی در طول یک سال گذشته، حدود یکمیلیون نفر به جمیعت شاغلان کشور افزودهشده است.
در این ارتباط محمود کریمی بیرانوند، معاون اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت:
«نرخ بیکاری کل اقتصاد کشور تقریباً یک درصد کاهشی بوده و از ۸.۹ در تابستان ۱۴۰۱ به ۷.۹ درصد در تابستان ۱۴۰۲ رسیده است. همچنین نرخ مشارکت اقتصادی نیز بهاندازه ۰.۶ درصد افزایش داشته است. خالص اشتغال ایجادی در یک سال منتهی به پایان تابستان ۱۴۰۲ عدد ۹۰۷ هزار بوده است. اکنون نرخ بیکاری در برخی روستاها به ۵ درصد رسیده است؛ عدهای کارگر فصلی هستند و هرگز آمار بیکاری به صفر نمیرسد.»
بهرهبرداری از ظرفیتهای خالی کشور
اما برخی کارشناسان معتقدند که این آمار با واقعیت اقتصاد کشور همخوانی ندارد. کارشناسان اقتصادی معتقدند که رشد اقتصادی که از نیمه دوم سال ۱۳۹۹ رخداده، به دلیل تغییر ساختارهای اقتصادی کشور نبوده و ناشی از افزایش میزان فروش نفت و از میان رفتن ویروس کرونا در مسیر اشتغال بوده است. به عبارت دیگر تحول چشمگیری در زمینه تشکیل سرمایه ثابت رخ نداده است و به همین دلیل میتوان نتیجه گرفت افزایش اشتغال نیز ناشی از بهرهبرداری از ظرفیتهای خالی کشور بوده است.
تداوم بیکاری در استانهای محروم
معاون اشتغال وزارت کار گفت: «نرخ بیکاری تابستان ۱۴۰۲ در ۲۵ استان تکرقمی، ۱۹ استان نرخ بیکاری زیر هشت درصد داشته و در ۲ استان نرخ بیکاری در کانال ۵.۱ درصد و در ۱۰ استان در کانال ۶ درصدی بوده است. نرخ بیکاری زنان ۱.۸ درصد کاهش داشته و اشتغال تمام وقت افزایشی هست. فاصلهای که میان بالاترین و پایینترین نرخ بیکاری در استانها وجود دارد، نابرابری نرخ بیکاری را نشان میدهد. هرچقدر این عدد بیشتر باشد حکایت از این دارد که توزیع اشتغال در کشور متناسب نیست و هرچقدر کمتر باشد متناسب است. اگر در کشوری نرخ بیکاری ۴.۳ درصد باشد وضعیت اقتصاد پایدار آن خوب برآورد میشود.»
نابرابری نرخ بیکاری در استانها
بررسی جزئیات آمار اشتغال استانها نیز نشان میدهد که در فصل تابستان استانهایی مانند سیستان و بلوچستان، اردبیل، کرمانشاه، لرستان، چهارمحال بختیاری و هرمزگان نرخ بیکاری بالای ۱۰ درصدی را تجربه کردهاند این مسئله بیانگر آن است که مسئله بیکاری در استانهای محروم بیشتر از استانهای دیگر است.
کریمی بیرانوند درباره نابرابری اشتغال در استانها، گفت: «تابستان ۱۴۰۱ فاصله میان بالاترین و پایینتر نرخ بیکاری در کشور ۱۷.۱ درصد بوده که نشان از نابرابری زیاد نرخ بیکاری دارد. آمار تابستان امسال نابرابری نرخ بیکاری ۷.۴ درصد رسیده که ۱۰ درصد کاهشی بوده است.»
یکی از نکات جالب مرکز آمار کاهش ۱۰ درصد نرخ بیکاری در استان هرمزگان در یک سال گذشته بوده که از ۲۲.۶ درصد به ۱۱.۵ درصد رسیده است.
در حال حاضر حدود یک سوم جمعیت ایران زیر خط فقر هستند. تحولاتی مانند تحریمهای اقتصادی در سالهای گذشته موجب شده تا بهرهوری و سودآوری از بنگاههای اقتصادی تحت تأثیر قرار گیرد و توانایی فراهم کردن بسترهای رفاه کارکنان نیز کاهشیافته است. به همین دلیل است که در حال حاضر برخی افراد کار میکنند، اما نمیتوانند نیازهای اقتصادی خود را تأمین کنند. به همین دلیل رشد اقتصادی مثبت میتواند گامی برای بهبود رفاه مردم باشد.