از آنجایی که لپتاپ برخلاف کامپیوتر رومیزی امکان جابهجایی بالایی دارد، بسیاری از کاربران از آن در هر شرایطی استفاده میکنند که مرسوم ترین آن، قرار دادن لپ تاپ روی پاهاست اما این کار نباید انجام شود چون به کمر، گردن و پا فشار زیادی وارد میکند.
چگونه از لپ تاپ استفاده کنیم تا کمر و گردنمان آسیب نبیند؟ از آنجایی که لپتاپ برخلاف کامپیوتر رومیزی امکان جابهجایی بالایی دارد، بسیاری از کاربران از آن در هر شرایطی استفاده میکنند که مرسوم ترین آن، قرار دادن لپ تاپ روی پاهاست اما این کار نباید انجام شود چون به کمر، گردن و پا فشار زیادی وارد میکند. البته آسیبهایی که در صورت استفاده نادرست از لپتاپ ممکن است به بدن وارد شود زیاد هستند که در این مطلب قصد داریم به چند روش برای جلوگیری از آنها اشاره کنیم. بنابراین با ما همراه باشید.
لپتاپ را در ارتفاع درست قرار دهید در ابتدا به این نکته اشاره کردیم که بهتر است لپتاپ را از روی پای خود بردارید. به خصوص هنگام جلسات طولانی مدت. اقدام مهم بعدی ایناست که ارتفاع نمایشگر را تا جایی که امکان دارد افزایش دهید تا دیگر مجبور نباشید به پایین نگاه کنید. مهم نیست لپتاپ روی میز ناهارخوری قرار دارد یا روی یک میز لپتاپ مخصوص یا اصلا روی یک پایهی معمولی. هدف اینجا چیزی که لپتاپ روی آن قرار دارد نیست، بلکه ارتفاع مناسبی است که میتوان محصول را متناسب با آن تنظیم کرد.
صفحهکلید باید در شرایطی قرار داشته باشد که آرنج دستان شما هنگام کار با آن زاویهی ۹۰ درجه ایجاد کند. بازوهای شما نباید افتاده یا خیلی به سمت بالا باشند. هر دو حالت باعث میشود به کمر شما در درازمدت فشار و آسیبی جدی وارد شود. لپتاپ را روی پاهای خود قرار ندهید اگرچه نام لپتاپ برگرفته از دو کلمهی لاتین «لپ» (Lap به قسمت بالای زانو گفته میشود) و «تاپ» (Top به معنای بالا) است و در واقع محصولی را توصیف میکند که میتوان از آن حتی در شرایطی که روی پا قرار دارد هم استفاده کرد اما سعی کنید تا جایی که امکان دارد این کار را انجام ندهید. البته برای انجام کارهای کوتاه مثل تایپ کردن ایمیل یا مواردی از این دست ایرادی ندارد اما اگر قرار باشد زیاد کار کنید، در این شرایط فقط به کمر درد نزدیک و نزدیکتر میشوید.
یک صندلی راحت و مناسب انتخاب کنید همینکه صندلی آنقدر نرم و راحت باشد که بتوانید چند ساعت بدون اینکه فشار خاصی به کمرتان وارد شود روی آن بنشینید کافی است. صندلیهای معمولی نظیر پلاستیکی یا صندلیهای ناهارخوری فقط برای نشستن به مدت کوتاه مناسب هستند و نه جلسات طولانی. بنابراین وقتی میدانید یک کاربر نیمهحرفهای یا حرفهای لپ تاپ هستید حتما یک صندلی معمولی هم که شده برای خود خریداری کنید که بتوانید ارتفاع آن را تنظیم کنید، پشتی آن را بخوابانید و به صورت کلی تا جایی که امکان دارد آن را شخصیسازی کنید تا کمر و گردن تان آسیب زیادی را متحمل نشوند.
صندلیهای چوبی یا پلاستیکی معمولی نه محافظتی از گردن و کمر انجام میدهند و نه استندی برای قرار دادن پا روی آن دارند. البته که برخی از صندلیها هم چنین استندی را ندارند اما حداقل از گردن و کمر بسیار بهتر مراقبت میکنند. حال اگر صندلی که خریداری کردید هم نمیتواند خیلی از قسمت پایینی کمر شما مراقبت کند که خدایی ناکرده دچار گودی کمر نشوید، میتوانید با خرید بالشتک مشکل را برطرف کنید.
به خود استراحت بدهید میرسیم به موردی که بسیار جدی است و میتواند به شما کمک کند هم بدن سالمتری داشته باشید و هم هنگام کار با لپ تاپ از آسیبهای احتمالی که ممکن است به کمر و گردن وارد شود جلوگیری کنید. کافی است بعد از هر نیم ساعت یا یک ساعت کار، چند دقیقه به گردن خود استراحت دهید، نرمش کنید و سپس به کار ادامه دهید. این کار باعث میشود بدن به اصطلاح خشک نشود و در نتیجه میتوانید با انرژی بیشتری به کار کردن بپردازید.
بنابراین چه لپتاپ در فاصلهی درست تنظیم شده و چه روی پای شما قرار دارد، ورزش کردن و استراحت بین کار را به عنوان یک اصل مهم فراموش نکنید. پاهای خود را آویزان نکنید اگر جز آن دسته از افرادی باشید که زیاد روی صندلی مینشینند، احتمالا میدانید یکی از بدترین فشارهایی که ممکن است به پا وارد شود این است که آن را رها کنید. یعنی در واقع آن را روی زمین به حالت آویزان قرار دهید یا اینکه به سختی به زمین بچسبانید. این مشکل خصوصا برای افرادی که روی صندلیهایی با عدم امکان تنظیم ارتفاع کار میکنند وجود دارد. این کار اصلا درست نیست چرا که وقتی پاها را رها میکنید، فشار زیادی به آن وارد میشود. در واقع پا به سمت زمین کشیده میشود که این موضوع در درازمدت باعث میشود انواع و اقسام درد زانو، سست و کرخت شدن و… به سراغتان بیاید.
استفاده نادرست از لپ تاپ به خصوص برای افرادی که کار زیادی با آن انجام میدهند ممکن است خطراتی جدی برای کمر، گردن و به طور کلی بدن به همراه داشته باشد. برای اینکه بتوانید از این ضررها بکاهید بهتر است موارد بالا را رعایت کنید تا خطری سلامتی شما را تهدید نکند