فاجعه بار ترین قحطی قرن در یمن!

قحطی قرن
قحطی قرن

به نقل ازصدانیوز ،تجاوز ائتلاف سعودی به یمن در سال ۹۴ در حالی وارد چهارمین سال خود شده است که تخریب زیرساخت‌ها، نابودی مزارع و از بین بردن منابع آب باعث شده است که یمن اکنون در برابر یکی از بزرگ‌ ترین فجایع بشری قرار بگیرد. تجاوز ائتلاف سعودی به یمن در سال ۹۴ در […]

به نقل ازصدانیوز ،تجاوز ائتلاف سعودی به یمن در سال ۹۴ در حالی وارد چهارمین سال خود شده است که تخریب زیرساخت‌ها، نابودی مزارع و از بین بردن منابع آب باعث شده است که یمن اکنون در برابر یکی از بزرگ‌ ترین فجایع بشری قرار بگیرد.

تجاوز ائتلاف سعودی به یمن در سال ۹۴ در حالی وارد چهارمین سال خود شده است که تخریب زیرساخت‌ها، نابودی مزارع و از بین بردن منابع آب باعث شده است که یمن اکنون در برابر یکی از بزرگ‌ترین فجایع بشری قرار بگیرد. محاصره سه سال یمن نیز باعث کمبود مواد غذایی و دارویی در یمن شده است. محاصره زمینی، دریایی و هوایی یمن توسط کشتی‌های دریایی عربستان از سال ۲۰۱۵ شروع‌شده است. در سال ۲۰۱۶ امریکا نیز به این محاصره پیوست. این محاصره در نوامبر ٢٠١٧ از سوی ریاض بسیار تشدید شده است.

این محاصره منجر به یک فاجعه انسانی در یمن شده و گرسنگی و قحطی اکنون بزرگ‌ترین چالش پیش روی یمنی‌ها به شمار می‌رود. صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) در تازه‌ترین گزارش خود اعلام کرد که هر ۱۰ دقیقه یک کودک در یمن به دلیل بیماری‌هایی که قابل‌پیشگیری هستند می‌میرد. یونیسف در این گزارش افزود که ۴۰۰ هزار کودک یمنی از سوءتغذیه شدید رنج می‌برند و برای زنده ماندن مبارزه می‌کنند و این در حالی است که شانس زنده ماندن آن‌ها کم است. صندوق کودکان ملل متحد همچنین اعلام کرد که بیش از ۶ هزار کودک از ابتدای جنگ علیه یمن در سال ۲۰۱۵ میلادی تاکنون کشته و یا زخمی شده‌اند. دبیر کل سازمان ملل  تأکید کرد، ما در سال جاری ۸ میلیون نفر را تحت حمایت قراردادیم و فکر می‌کنیم که در سال آینده می‌بایست ۱۴ میلیون نفر را تحت پوشش قرار بدهیم، خطر بزرگ‌ترین قحطی قرن جدی است و بندر الحدیده برای تضمین تغذیه کشور بسیار مهم است. اما وضعیت گرسنگی و قحطی در یمن چگونه است؟

کودکان بزرگ‌ترین قربانیان محاصره یمن

شدت حملات ائتلاف سعودی در کنار محاصره مردم یمن باعث شده است تا گرسنگی و قحطی شدیدی در یمن روی دهد. مرکز پژوهش و اطلاع‌رسانی اقتصادی یمن اخیراً در گزارشی اعلام کرد، ۸۵ درصد (یعنی ۲۳ میلیون یمنی) از کل جمعیت ۲۷ میلیونی یمن با فقر دست‌وپنجه نرم می‌کنند، این رقم پیش از آغاز جنگ ۴۵درصد بود. شدت حملات باعث شده تا بیش از ۲۲ میلیون یمنی یعنی سه نفر از هر چهار نفر به کمک‌های فوری نیازمند باشند. در این میان کودکان وضعیت به‌مراتب بدتری دارند. ۱۱ میلیون کودک یمنی در وضعیت فشار جسمی و روحی زندگی می‌کنند. کودکان یمنی با تهدید سه‌گانه گرسنگی، بیماری و بمب مواجه هستند. در حمله ائتلاف سعودی به بندر الحدیده حدود ۳۰۰ هزار کودک در معرض خطر مرگ قرارگرفته‌اند. علاوه بر این از زمان آغاز تجاوز ائتلاف سعودی، کودکان شرایط بسیار وخیمی را تجربه می‌کنند. تنها ۱۷ درصد از دختران ۱۵ سال و بالاتر باسواد هستند. ۳۱ درصد از کودکان نیز به مدرسه نمی‌روند چراکه ۷۵ درصد مدارس تخریب‌شده است. اما تأثیر جنگ یمن بر کودکان تنها به این موارد خلاصه نمی‌شود. از هر ۱۰۰۰ کودک ۴۲ نفر قبل از رسیدن به ۵ سالگی می‌میرند و ۲۳درصد کودکان به کار مشغول هستند. سازمان یونیسف اعلام کرده که در هر ۱۰ دقیقه یک کودک یمنی می‌میرد و ۴۰۰ هزار کودک نیز دچار سوءتغذیه هستند. بر اساس یک برآورد، در هر شبانه‌روز ۱۵۰ کودک یمنی می‌میرند و حدود ۴۰۰ هزار کودک نیز با سوءتغذیه حاد مواجه هستند و۸۰درصد کودکان یمنی به کمک فوری نیاز دارند. تخریب زیرساخت‌های یمن نیز باعث شده ۱۴ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر ازجمله ۸ میلیون کودک به آب بهداشتی دسترسی نداشته باشند. پیش‌بینی می‌شود که بیش از ۵۰ هزار کودک یمنی تا پایان سال میلادی جاری به دلیل قحطی و بیماری جان خود را از دست بدهند.

ناامنی غذایی، بحران روبه رشد مردم یمن

یکی از مهم‌ترین مشکلات مردم یمن به مسئله تأمین غذا برمی‌گردد. سازمان ملل می‌گوید که سه‌چهارم از جمعیت ۲۷ میلیونی یمن نیازمند کمک‌های غذایی هستند. این در حالی است که ۸ میلیون از این تعداد در آستانه قحطی کامل هستند. سازمان ملل متحد هشدار داده است که کمبود غذا در یمن جان ۱۳ میلیون نفر را تهدید می‌کند. لیزا گرانده، نماینده سازمان ملل متحد در یمن گفته است که ادامه جنگ در یمن می‎تواند به بدترین قحطی یک قرن گذشته در جهان تبدیل شود. گروه “کودکان را نجات دهید” اخطار داده است که یک‌میلیون کودک دیگر در یمن در معرض قحطی هستند که علاوه بر حدود ۴ میلیون کودکی است که از قبل با گرسنگی روبرو بودند. این موسسه خیریه می‌گوید که درمجموع ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار کودک در یمن اکنون با قحطی روبرو هستند. طبق برآوردها انتظار می‌رود ۵۰ هزار طفل یمنی تا پایان سال جاری از گرسنگی و مریضی جان خود را از دست بدهند، این به معنی مرگ ۱۳۰ طفل در روز است.

تراژدیِ بزرگ‌ترین قحطی قرن

راهنمای نقشه قحطی یمن: از قهوه‌ای روشن به سمت قهوه‌ای پررنگ میزان قحطی نیز شدیدتر  می‌شود.

گسترش قحطی در سایه تشدید حملات به الحدیده

تشدید حملات به بندر الحدیده در روزهای اخیر باعث شده است تا بار دیگر همه نگاه‌ها به سمت یمن و خلق یک فاجعه انسانی دیگر متمرکز شود. ائتلاف سعودی از ۱۰ آبان ماه شدت حملات خود به الحدیده را افزایش داده و همین مسئله احتمال خلق یک تراژدی را بیشتر کرده است. بندر الحدیده که به عروس دریای سرخ معروف است، در ۲۲۶ کیلومتری شهر صنعا پایتخت یمن قرار دارد. این شهر، دومین بندر تجاری بزرگ یمن بعد از بندر عدن است و به دلیل داشتن امکانات صادرات و واردات و نزدیکی به معابر بین‌المللی حمل‌ونقل کالا از اهمیت زیادی برخوردار هست. بندر الحدیده، هم‌اکنون، با اشغال بندر عدن توسط ائتلاف عربی به بندر اساسی برای واردات کالا توسط دولت یمن تبدیل‌شده است. بندر الحدیده، دومین بندر پس از عدن، موقعیتی استراتژیک به دلیل نزدیکی به خطوط حمل‌ونقل بین‌المللی دارد. این بندر شریان اصلی حیات بیش از ۸ میلیون یمنی در استان‌های الحدیده، تعز، صعده و صنعا است. درمجموع بیش از ۷۰ درصد واردات مواد غذایی یمن از طریق بندر الحدیده انجام می‌گیرد و این بندر به شاهرگ حیاتی یمن تبدیل‌شده است.

طبق بیانیه سازمان ملل عامل اصلی گرسنگی مردم یمن، محاصره بزرگ‌ترین بندر این کشور یعنی الحدیده است. حدود ۹۰ درصد مواد غذایی یمن از خارج تأمین می‌شود و حدود ۸۰ درصد از  این مواد غذایی از طریق الحدیده تأمین می‌شود. درواقع اگر حملات به یمن متوقف نشود بزرگ‌ترین بحران انسانی در ۱۰۰ سال گذشته در یمن رخ خواهد داد. حتی برخی گروه‌های حقوق بشری اعلام کرده‌اند که تنها در سال ۲۰۱۷، ۵۰ هزار کودک یمنی به دلیل گرسنگی و قحطی فوت کرده‌اند.

تراژدیِ بزرگ‌ترین قحطی قرن

راهنمای نقشه ناامنی غذایی در یمن:

زرد کم‌رنگ: تحت‌فشار

زرد پررنگ: سطح بحران

نارنجی: وضعیت اضطراری

از زمان آغاز جنگ یمن در اواسط مارس ۲۰۱۵ وضعیت امنیت غذایی در یمن بدتر شده است.  این درگیری موجب تضعیف توانایی خرید مردم شده است و بسیاری از مردم یمن برای تأمین حداقل نیاز غذایی با مشکل مواجه شده‌اند. در حدود ۱۷ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر از مردم یعنی ۶۱ درصد از جمعیت یمن در وضعیت ناامنی غذایی به سر می‌برند و مطمئن نیستند که می‌توانند وعده غذایی بعدی خود را تهیه کنند. سطح بالایی از نیازها عمدتاً به کاهش ارزش پول ملی یمن و از دست دادن معیشت و درآمد مرتبط است.

آمار گرسنگی در یمن در یک نگاه:

-بیش از ۱۹ میلیون یمنی قادر به تهیه مواد غذایی موردنیاز خود نیستند که در مقایسه با سال ۲۰۱۷، ۲۴ درصد افزایش‌یافته است.

-نزدیک به ۸ میلیون نفر به کمک‌های غذایی فوری نیازمندند.

-۴۶٢ هزار کودک از سوءتغذیه شدید رنج می‌برند.

-هر ١٠ دقیقه یک کودک یمنی می‌میرد.

-یونیسف: در سال ٢٠١٧ ، ۶٣ هزار یمنی براثر گرسنگی مرده‌اند.

-حداقل در ١٠ استان یمن گرسنگی شدید حاکم است.

-۴ نفر از هر ۵ یمنی با ناامنی غذایی مواجه هستند.

-از ۳۳۳ ناحیه و منطقه یمن، ۱۰۷ ناحیه به‌صورت بالقوه شرایط مواجه‌شدن با قحطی شدید رادار است.

-۳۲ درصد نواحی یمن در معرض قحطی کامل هستند.

-یک‌میلیون و ۸۰۰ هزار نفر از کودکان یمن به‌شدت دچار سوءتغذیه شده‌اند.

-۷۳ درصد مردم یمن به ماهیگیری و کشاورزی مشغول هستند که جنگ باعث خلق مشکلات زیادی برای این قشر از مردم یمن شده است.

فرجام سخن

مردم یمن پیش از تجاوز ائتلاف سعودی در وضعیت اقتصادی مناسبی به سر نمی‌بردند. تجاوز ائتلاف سعودی اما باعث شد تا یمن نه‌تنها به‌عنوان فقیرترین کشور عربی مطرح شود بلکه بزرگ‌ترین فاجعه انسانی نیز در این کشور رقم خورده است. اخیراً انتشار برخی تصاویر نشان داد که ساکنان روستای مشرادا در استان حجّه یمن به خوردن برگ درختان روی آورده‌اند. درواقع محاصره سه‌ساله یمن در کنار نابودی زیرساخت‌های این کشور توسط ائتلاف سعودی باعث خلق یک تراژدی انسانی شده است. در شرایط کنونی نیز موج جدید حملات عربستان و امارات به استان الحدیده شرایط را بسیار بغرنج‌تر کرده به‌گونه‌ای که سازمان ملل هشدار داده است که یمن به‌عنوان بزرگ‌ترین قحطی قرن به سمت فاجعه بشری پیش می‌رود. نکته مهم این است که این وضعیت در سایه حمایت‌های تسلیحاتی غرب از عربستان به وجود آمده است. قرارداد ۱۱۰ میلیارد دلاری تسلیحاتی آمریکا با عربستان در خردادماه ۹۶ باعث شد که آل سعود با جسارت بیشتری به‌افراط گری‌های منطقه‌ای خود ادامه دهد. علاوه بر این از سال ۲۰۱۵ به بعد صادرات سلاح انگلیس به عربستان ۵۰۰ درصد افزایش‌یافته است. در جریان سفر محمد بن سلمان ولیعهد سعودی به انگلیس، لندن قرارداد فروش ۴۸ جنگنده تایفون به عربستان به مبلغ ۱۴ میلیارد دلار را امضا کرد و درمجموع ، یک قرارداد ۸۵ میلیارد دلاری را با سعودی‌ها در این سفر امضا کرد. در کل بزرگ‌ترین قحطی قرن در یمن در سایه حمایت‌های تسلیحاتی غرب به عربستان صورت گرفته است.


ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید