تغییرات بزرگ ژئوپلیتیکی در راه/ اتهام بزرگ ورشو علیه برلین:

به نقل از منابع خبری

دودا رئیس جمهور لهستان تنها کسی نبود که تماس یک ساعته شولتز با پوتین در روز جمعه، اولین تماس مستقیم در تقریباً دو سال اخیر، را مورد انتقاد قرار داد. اوکراین این تلاش را محکوم کرد و دیگر متحدان اروپایی نیز دیدگاه منفی نسبت به این تماس داشتند.

به گزارش نبأخبر،رئیس‌جمهور لهستان صدراعظم آلمان را متهم کرد که تلاش کرده دونالد ترامپ را از مذاکرات درباره آینده اوکراین کنار بگذارد تا روابط آلمان با روسیه را احیا کند.

شولتز هفته گذشته به دلیل تماس تلفنی با رئیس‌جمهور روسیه ولادیمیر پوتین، با انتقاداتی از سوی دولت کی‌یف و برخی از متحدانش روبرو شد. او این تماس را با این هدف توجیه کرد که رهبر کرملین را به مذاکره برای صلحی پایدار با اوکراین ترغیب کرده است.

به گزارش بلومبرگ، اما دودا، که از زمان دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ رابطه نزدیکی با او برقرار کرده، گفت که دیپلماسی تلفنی شولتز هدف دیگری داشته است.

او در مصاحبه‌ای در ورشو گفت: «من معتقدم این تلاشی بود برای ایجاد آتش‌بس در اوکراین پیش از اینکه دونالد ترامپ روی کار بیاید.»

دودا همچنین از تصمیم شولتز برای دعوت از جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، به مذاکرات درباره آینده اوکراین با رهبران فرانسه و بریتانیا در برلین در ماه گذشته انتقاد کرد. او اظهار داشت که «شوکه» شده که ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، جایی در این مذاکرات نداشته است.

شولتز در پاسخ به اظهارات دودا، در یک کنفرانس خبری در نشست گروه ۲۰ در ریودوژانیرو، دلایلش را برای صحبت با پوتین تکرار کرد.

او به خبرنگاران گفت: «ما باید مطمئن شویم که اروپا صدایی دارد و بنابراین دوباره تأکید می‌کنم که بسیار مهم بود که مذاکراتی انجام شود.»

او افزود: «همچنین باید گزارش کنیم که متأسفانه از آنچه شنیدیم، چیزی در برنامه‌های اصلی رئیس‌جمهور روسیه تغییر نکرده است.»

اظهارات دودا جدیدترین نشانه از رقابت متحدان اوکراین برای موضع‌گیری در مقابل تغییرات عمده ژئوپلیتیکی ناشی از بازگشت ترامپ است.

رئیس‌جمهور لهستان نیز با نگرانی‌های داخلی خود مواجه است؛ سال آینده با محدودیت‌های قانونی نمی‌تواند برای سومین دوره ریاست‌جمهوری نامزد شود و از زمان شکست حزب متبوعش، قانون و عدالت، در برابر نخست‌وزیر دونالد توسک در سال ۲۰۲۳، در داخل کشور منزوی شده است.

اولاف شولتس

اولاف شولتس

دودا گفت که شولتز نگران است که پس از روی کار آمدن ترامپ به توافق‌های نامطلوبی با واشنگتن کشانده شود و تلاش می‌کند بر آن فائق آید. رهبر آلمان که پس از فروپاشی دولتش در این ماه با انتخابات زودهنگام در فوریه مواجه شده، از نظر سیاسی ضعیف شده است.

دودا گفت: «آنچه آلمانی‌ها بیشتر از آن می‌ترسند این است که دونالد ترامپ آن‌ها را مجبور به خرید گاز از آمریکا کند.»

در پاسخ به این اظهارات، شولتز اشاره کرد که آلمان خود را از گاز روسیه مستقل کرده و قصد ندارد این استقلال را از دست بدهد.

دودا و ترامپ روابط نزدیکی را حفظ کرده‌اند و در آوریل در نیویورک در یک دیدار دو و نیم ساعته درباره جنگ در اوکراین بحث کردند.

در یک تماس تلفنی در ۱۱ نوامبر، توافق کردند که پیش از مراسم تحلیف ترامپ بار دیگر ملاقات کنند. دودا گفت که در این تماس تلفنی به رئیس‌جمهور منتخب آمریکا هشدار داده که آلمان و دیگر متحدان در تلاش هستند تا «دست‌های او را ببندند.»

ترامپ حمایت از کی‌یف را زیر سؤال برده و اعلام کرده که جنگ روسیه در اوکراین را تا تاریخ تحلیفش در ۲۰ ژانویه پایان خواهد داد. اکنون متحدان اوکراین رویکرد خود را تغییر داده‌اند، چرا که انتظار می‌رود این درگیری زودتر به پایان برسد.

اما برخلاف دیگر متحدان ترامپ در اروپا، مانند ویکتور اوربان، نخست‌وزیر طرفدار روسیه مجارستان، دودا به همراه دولت ورشو، همواره منتقد اهداف جنگی کرملین بوده و از ارسال تسلیحات و کمک‌های مالی به کی‌یف حمایت کرده است.

تمرکز جدید بر روی حل‌وفصل این درگیری نشان‌دهنده حس فوریت در میان متحدان اوکراین است که در تلاشند از احتمال کاهش شدید حمایت‌های آمریکا پیشگیری کنند.

با ورود نیروهای کره شمالی به جنگ در کنار روسیه، تمایل برای پایان دادن به درگیری که بخش‌های زیادی از اوکراین را ویران کرده، صدها میلیارد دلار کمک مالی و تسلیحاتی خارجی مصرف کرده و روابط ژئوپلیتیکی در اروپا و جهان را متزلزل کرده، افزایش یافته است.

جمع‌آوری اطلاعات
دودا اظهاراتی مبنی بر این‌که ترامپ ممکن است اوکراین را رها کند را «مضحک» دانست و به کمک‌های نظامی اشاره کرد که دولت قبلی او به کی‌یف فرستاده بود. رهبر لهستان گفت که ترامپ برنامه خود برای جنگ را مشخص نکرده، اما نظر دودا و مواضع دیگر رهبران را جویا شد.

دودا گفت: «من مطمئنم که وقتی صحبت از جنگ در اوکراین می‌شود، او در حال جمع‌آوری داده‌ها و اطلاعات است. در حال حاضر، او به صورت مداوم و هوشیارانه این اطلاعات را جمع‌آوری می‌کند.»

دودا تنها کسی نبود که تماس یک ساعته شولتز با پوتین در روز جمعه، اولین تماس مستقیم در تقریباً دو سال اخیر، را مورد انتقاد قرار داد. اوکراین این تلاش را محکوم کرد و دیگر متحدان اروپایی نیز دیدگاه منفی نسبت به این تماس داشتند.

 


ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید