بحران اب، فرصتی برای جهش اقتصادی کشور

تغییرات اقلیمی

  به نقل از صدا نیوز ، به گفته دکتر حامد قدوسی اقتصاد دان ، دیگر تردیدی نداریم که مدیریت معضل اب یکی از اولویت‌های نخست امنیت ملی و سرزمینی ایران است. موضوعی که در موردش تردید وجود دارد عزم و اراده و تدبیری است که برای مدیریت این معضل نیاز است. خصوصا تدبیر و […]

 

به نقل از صدا نیوز ، به گفته دکتر حامد قدوسی اقتصاد دان ، دیگر تردیدی نداریم که مدیریت معضل اب یکی از اولویت‌های نخست امنیت ملی و سرزمینی ایران است. موضوعی که در موردش تردید وجود دارد عزم و اراده و تدبیری است که برای مدیریت این معضل نیاز است. خصوصا تدبیر و اراده‌ای که نه تنها این بحران را رفع و رجوع کند، بل‌که از شرایط دوره بحران پلی برای جهش فناوری و صنعتی کشور بسازد.

تا الان بیش‌تر راه‌حل‌هایی که به آن فکر شده یا از جنس نرم (فرهنگ‌سازی، قیمت‌گذاری، مقررات و الخ) و یا از جنس سخت سنتی (سازه‌ای) بوده و در نتیجه سهم فناوری برای رفع معضل آب در گفتمان ملی کوچک است. اتفاقا این جایی است که معضل آب می‌تواند به یک فرصت ملی تبدیل شود.

بسیاری از راه‌حل‌های فناورانه برای آب در سطح جهانی هم در مرحله ظهور و آزمایش هستند. این راه‌حل‌ها اتفاقا ترکیبی از تخصص‌ها و قابلیت‌های فناوری را لازم دارند که کشور ما در برخی از آن‌ها (مثلا نانو، مواد پیش‌رفته، مهندسی کنترل، سازه‌های دقیق و الخ) قدرتمند است. ضمن این‌که پیوند بین آب و انرژی (به پست قبلی رجوع کنید) مرتبا در حال تقویت شدن است. بنابراین کشور ما هنوز خیلی در این مسابقه عقب نیست. توسعه فناوری در حوزه آب و محیط‌زیست یک مطلوب جهانی و بدون حساسیت است و در نتیجه احتمال همکاری بین‌المللی در این حوزه‌‌ها خیلی بالاتر است. سرمایه خطرپذیر کم‌کم راهش را به سمت این نوع فناوری‌ها هم پیدا می‌کند و VCهای متخصص حوزه آب و انرژی نو مرتبا در حال گسترش هستند. ایران هم می‌تواند مقصد بخشی از این جریان سرمایه هوشمند باشد.

تصور کنید که ۵۰ سال دیگر بگویند ایران – که سابقا متکی به تولید یک ماده منقضی شده به اسم نفت بود – برای یکی دو دهه با بحران شدید آب رو به رو شد ولی فشار این بحران در کنار یک عزم ملی و یک مدیریت درست باعث شد که این کشور به مهم‌ترین صادرکننده تجهیزات نوین مدیریت تولید و مصرف آب در دنیا تبدیل شود. بعد هم فناوری‌های جدیدی را (مثلا در حوزه آب‌شیرین‌کنی در مناطق کویری، یا بارورسازی ابرها، یا بازچرخانی فاضلاب، یا کشاورزی با دقت بالا، یا تولید محصولات آب شور و الخ) اسم ببرند که توسط ایرانی‌ها ساخته و به دنیا معرفی شد و اکنون در مقیاس جهانی استفاده می‌شود.

 


ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید