با آغاز فصل بهار و عرضه باقالا در بازار برخی افراد دچار بیماری بنام فاویسم یا حساسیت به باقالا می شوند که گاهی عوارض و عواقب خطرناک و وخیمی را بدنبال دارد تا حدی که برخی به دلیل بی اطلاعی و تاخیر در مراجعه به بیمارستان جان خود را از دست دادهاند. به نقل از […]
با آغاز فصل بهار و عرضه باقالا در بازار برخی افراد دچار بیماری بنام فاویسم یا حساسیت به باقالا می شوند که گاهی عوارض و عواقب خطرناک و وخیمی را بدنبال دارد تا حدی که برخی به دلیل بی اطلاعی و تاخیر در مراجعه به بیمارستان جان خود را از دست دادهاند.
به نقل از صدا نیوز ، متخصص طب سنتی با اشاره به اینکه دانه باقالا در تقویت اعصاب مفید است و اثر نرم کننده و از بین برنده التهاب بدن را دارد، گفت: با وجود تمامی فوائد غذایی و درمانی باقالا، همه ساله با آغاز فصل بهار و عرضه باقالا در بازار برخی افراد دچار بیماری بنام فاویسم یا حساسیت به باقالا می شوند که گاهی عوارض و عواقب خطرناک و وخیمی را بدنبال دارد تا حدی که برخی به دلیل بی اطلاعی و تاخیر در مراجعه به بیمارستان جان خود را از دست دادهاند.
علی بهادری در گفت و گو با ایسنا، منطقه خلیج فارس، افزود: باقالا از نظر طبیعت سرد محسوب می شود ولی گل باقالا گرم است دم کرده باقالا برای دفع سنگ کلیه و قولنج های کلیوی به کار می رود.
وی با بیان اینکه گل باقالا ضدتشنج بوده و برای ورم مثانه مفید است، بیان کرد: همچنین مخلوطی از باقالا ی پودر شده با روغن بادام و کمی قند برای سرفه و خراش های گلومفید است.
بهادری با اشاره به اینکه خوردن باقالا دربرخی افراد نوعی مسمومیت ایجاد می کند که به آن فاویسم می گویند، اظهار کرد: در بعضی از موارد عوارض خیلی شدید و مهلکی ایجاد می کند که خوردن باقالا ی تازه و خام را با ترس همراه می کند.
وی افزود: فاویسم بیماری فصلی ،ارثی و تغذیه ای است که به شکل کم خونی لیتیک با واکنشهای همولیز شدید و گاهی کشنده در اثر خوردن باقلای سبز خام و گاهی فریز شده و استنشاق گرده گل باقلا هنگام عبور از مزارع باقلا یا دست زدن به پوست باقلا و گاهی هم در اثر مصرف برخی داروها و مواد شیمیایی اکسیدکننده در افراد حساس اتفاق می افتد .
این متخصص طب سنتی خاطر نشان کرد: این بیماری می تواند با بوئیدن گل و گرده های باقالا نیز به وجود آید و بیشتر در افرادی که فاقد آنزیم گلوکز ۶ فسفات دهیدروژناز هستند ایجاد می شود. نه تنها باقالا بلکه برخی از داروها همانند مصرف آسپیرین با دوز بالا ، داروهای ضدمالا ریا، مصرف برخی آنتی بیوتیک ها، نفتالین، حنا و عوامل عفونی می توانند گلبول های قرمز را تخریب کنند.
وی اضافه کرد: این بیماری در افرادی که بطور مادرزادی کمبود آنزیم گلوکز فسفات –هیدروژناز (G6PD)در گلبولهای قرمز خود دارند و به علت کاهش میزان گلوتاتیون موجب آگلوتیتاسیون و همولیز شدید و ناگهانی گلبولهای قرمز خون می شود و باعث بروز وآشکارشدن بیماری می شود .
بهادری با بیان اینکه وقوع بیماری فصلی است و بالاترین میزان بروز بیماری در نوزادان و کودکان است، بیان کرد: به طور کلی زمینه ارثی و خانوادگی در کمبود آنزیم G6PD نقش دارد. همچنین ممکن است سایر عوامل ژنتیکی افزون بر کمبود آنزیم در بروز بیماری دخالت داشته باشد .
وی اضافه کرد: تا کنون مواد سمی در باقلا شناسایی نشده اما نقش مواد آلبومینوئیدی کونویسین،ویسین VISIN ،نو ویسین NO VISIN و ایزو رامیل Isoramile ( از مشتقات پیریدامین ها) و آلکالوئیدهای اکسیدان در بیماری فاویسم اثبات شده است .
این متخصص طب سنتی خاطر نشان کرد: کمبود آنزیم G6PD در پسران توسط مادر انتقال مییابد اما در دختران هم پدر و هم مادر باید دارای این کمبود باشند.
بهادری با اشاره به تظاهرات بالینی، بیان کرد: تظاهرات بالینی اصلی فاویسم حاد به صورت کم خونی ،یرقان یا زردی و کاهش ترشح و دفع ادرار است، کم خونی در اثر لیز شدن گلبولهای قرمز پس از مصرف یا تماس با باقلا ایجاد می شود . با لیز شدن گلبول قرمز مقداری از محتویات آن در ادرار ظاهر می شود و رنگ ادرار تیره و شبیه به رنگ چای پر رنگ می شود .
وی خاطر نشان کرد: نشانههای بالینی ۱ تا ۳ روز و بطور متوسط ۱۲ تا ۴۸ ساعت بعد از خوردن و در صورت استنشاق گرده گل باقلا یک تا هشت ساعت بعد به شکل خستگی و کوفتگی و درد عضلانی همراه با اختلالات معدی –روده ای (اسهال و استفراغ)، احساس درد در ناحیه بالای شکم ، ورم کبد و طحال و درد کمر ،تب با نبض سریع ،لرز ،تنفس تند، سرگیجه، کم خونی، زردی و رنگ پریدگی، اختلالات روحی و هذیان ناراحتی قلبی و حتی مرگ در نوزادان و کودکان نشان میدهد .
بهادری افزود: گاهی میزان همو گلوبین به ۴-۳ گرم در ۱۰۰ cc کاهش مییابد، افزایش بیلی روبین سرم و همچنین افزایش نیتروژن غیر پروتئینی npn و گاهی وجود همو گلوبین در ادرار دیده می شود .
وی با بیان اینکه پیشگیری از ابتلا به فاویسم در مواردی که بیماری در شخص همچنان ناشناخته است، آسان نیست، افزود: در صورت ابتلای قبلی به بیماری میتوان با دور بودن از عوامل غذایی، شیمیایی و دارویی حساسیتزا از بروز بیماری جلوگیری کرد، اما در صورت پنهانبودن بیماری بخصوص در کودکان، پیشگیری بسیار مشکل خواهد بود .
بهادری تاکید کرد: خانوادهها باید توجه کنند اگر ریشه ارثی بیماری فاویسم را در خود دارند، از خوراندن باقلا به فرزندشان در خردسالی جلوگیری کنند. فاویسمیها حتی به مزارع باقلا نیز نباید نزدیک شوند.
وی به درمان فاویسم توسط طب سنتی اشاره کرد و گفت: در طب سنتی برای درمان گیاهی فاویسم از داروی ترکیبی صفرابر و سنای مکی استفاده میکنند که روش استفاده مخصوصی دارد و باید زیر نظر پزشک متخصص و با تجربه طب سنتی مصرف شود .
این متخصص طب سنتی افزود: داروی دیگر برای درمان گیاهی فاویسم به این طریق آماده می شود که یک عدد سیب رنده شده را داخل ترکیب عرق بیدمشک و گلاب ریخته و بخورید .
بهادری با بیان اینکه افراد مبتلا به کم خونی باید به صورت منظم غذاهای خون ساز میل نکنند، بیان کرد: مصرف هفتهای دو تا سه بار گوشت قرمز و جگر به خصوص جگر شتر برای رفع کم خونی توصیه می شود.
وی به مواد غذایی که بیماران فاویسمی نباید استفاده کنند، اشاره کرد و گفت:خانواده نخودیان (لگومینوزه) مانند باقلا، انواع لوبیا، سویا، انواع نخود، عدس، گیاه خرنوب، کهور ، سولفیتها و غذاهای شامل آنها از مواد غذایی است که نباید این گونه بیماران استفاده کنند.
این متخصص طب سنتی خاطر نشان کرد: همچنین منتول و مواد غذایی و فراوردههای بهداشتی البته عصاره نعناعی طبیعی مشکلی ایجاد نمیکند . ، رنگهای خوراکی مصنوعی، حنا، نوشابههای الکلی و مصرف اسید اسکوربیک که در برخی ویتامینها استفاده میشود به میزان زیاد مشکلساز خواهد بود .
به گزارش ایسنا، باقلا با نام علمی faba volgaris گیاهی علفی با ساقه شیار دار ،گلهای درشت و سفید یا گلی رنگ ،برگهای دارای ۲ تا ۶ برگچه درشت و بدون پیچک و میوه ای نیام دار و پوشیده از کرک و متورم و ضخیم حاوی ۴ تا ۶ دانه باقلا است .
باقلا یکی از حبوبات پرمصرف است که در بیشتر نواحی ایران به ویژه شمال ایران کاشت می شود. دانه باقلا مقوی و ارزش غذایی بالایی دارد . این گیاه را می توان از غنی ترین پروتئین گیاهی دانست
منبع : رجا نیوز