فشار خون بالا با نام «قاتل خاموش» شناخته میشود زیرا اکثر افراد مبتلا به فشار خون هیچ علائمی ندارند. ممکن است سالها طول بکشد تا علائم ظاهر شوند، اما دیگر کار از کار گذشته و وضعیت شما وخیم شده است. اغلب اوقات، علائم ناشی از فشار خون میتواند با علائم سایر بیماریها اشتباه گرفته شود. بهترین راه برای آگاهی از میزان فشار خون، چک آپ منظم است.
به گزارش نباء خبر، بسیاری از افراد در سراسر جهان مبتلا به پر فشاری یا افزایش فشار خون هستند که اصطلاحا به آن «فشار خون» یا «فشار خون بالا» هم گفته میشود. به طور کلی فشار خون بالا یک بیماری خاموش است زیرا بسیاری از افراد هیچ گونه علامتی ندارند. ممکن است تا آشکار شدن علائم این بیماری، سالها یا حتی دهها سال طول بکشد. حتی در این صورت نیز ممکن است این علایم به دلایل دیگری نسبت داده شود اما حتی بدون علائم نیز میتواند به سلامت همه اندامها آسیب بزند. دانستن علت بالا رفتن ناگهانی فشار خون از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است زیرا این عارضه منجر به ایجاد عوارض جبران ناپذیری بر روی قلب که مهمترین و حیاتیترین ارگان بدن است، میشود. با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد در اینباره با دکتر نادر افشاری، متخصص قلب و عروق و دکتر شهین غفاری، متخصص قلب و عروق گفتگو کرده است.
در ابتدا دکتر افشاری در اینباره میگوید: میزان فشار خون افراد در دو عدد تعیین شده و بر روی دستگاه نمایش داده میشود. عدد اول که بزرگتر از عدد دوم نیز است، نشاندهنده فشار سیستولیک یا همان فشار درون شریانهای خونی در زمانی است که قلب تپیده و آنها را پر از خون میکند. عدد دوم نیز میزان فشار دیاستولیک را نشان میدهد که در واقع فشار شریانهای خونی در زمان استراحت قلب بین تپش هایش است.
وی ادامه داد: “هایپرتنشن” یا فشار خون بالا به مشکلی گفته میشود که در آن، فشار درون شریانها بیشتر از حالت نرمال میباشد. قلب، خون را به شریانها پمپاژ میکند و خون در کل بدن پخش میشود. مشکلات فشار خون زمانی شکل میگیرد که قلب برای خونرسانی به تمام اندامها نیاز داشته باشد تا بیشتر از حالت عادی کار
کند.
این متخصص قلب و عروق متذکر شد: از آنجایی که قلب فرد مبتلا به فشار خون بالا فشار بیشتری را تحمل میکند، در نتیجه هر گونه مشکل فشار خون بالا میتواند خطر مشکلات قلبی- عروقی، حمله و سکته قلبی را به شدت افزایش دهد. همچنین، رگهای خونی مبتلایان به فشار خون بالا، باریکتر و تنگتر از رگهای افراد سالم است که این امر باعث تشدید خطر سکته مغزی، مشکلات کلیوی و مشکلات بینایی میشود.
> فشار خون بالا با نام «قاتل خاموش» شناخته میشود
وی مطرح کرد: فشار خون بالا با نام «قاتل خاموش» شناخته میشود زیرا اکثر افراد مبتلا به فشار خون هیچ علائمی ندارند. ممکن است سالها طول بکشد تا علائم ظاهر شوند، اما دیگر کار از کار گذشته و وضعیت شما وخیم شده است. اغلب اوقات، علائم ناشی از فشار خون میتواند با علائم سایر بیماریها اشتباه گرفته شود. بهترین راه برای آگاهی از میزان فشار خون، چک آپ منظم است.
دکتر افشاری توضیح داد:علائم فشار خون شدید عبارتند از سردردهای شدید،خون دماغ، عصبی شدن، تعریق، خستگی یا گیجی، ضربان قلب نامنظم،سرخ شدن صورت، سرگیجه، مشکلات بینایی، درد قفسه سینه، تنگی نفس، مشکلات خواب، وجود خون در ادرار، دیدن لکههای سیاه، احساس نبض شدید در قفسه سینه، گردن یا گوش ها. این متخصص قلب و عروق ابراز کرد: برخی از افراد، به علت مشکلات زمینهای دیگری به فشار خون مبتلا میشوند. به این گونه از مشکلات فشار خون بالا، فشار خون ثانویه گفته میشود که اغلب به صورت ناگهانی پدیدار شده و بسیار شدیدتر از فشار خون اولیه است.
وی ادامه داد: بیماری فشار خون ثانویه علتهای مختلفی دارد زیرا بیماریها و داروهای مختلفی میتوانند سبب شکلگیری فشار خون ثانویه شوند، برخی از این دلایل عبارتند از کافئین، استرس یا اضطراب شدید، مصرف برخی از داروها (ضد التهاب، قرص ضد بارداری، درمانهای سرما خوردگی، مسکنها و..)، ترکیب برخی از داروها، درد شدید یا ناگهانی، مصرف مواد مخدر، کم آبی بدن و فوبیای بیمارستان.
دکتر افشاری مطرح کرد: در گروه دیگری از افراد، فشار خون بالا بر اثر سایر مشکلات و بیماریها اتفاق میافتد. به این موارد که به طور ناگهانی خود را نشان میدهد فشار خون ثانویه گفته میشود. فشار خون ثانویه بالاتر از فشار خون اولیه است و تحت تاثیر عواملی خاصی مانند ابتلا به بیماریهای کلیوی، نقصهای مادرزادی رگهای خونی، آپنه انسدادی خواب، برخی از تومورهای غدد درون ریز، تومورهای غدد فوق کلیه، سندرم کوشینگ، هایپرپلاستی مادرزادی کلیوی و مشکلات تیروئید اتفاق میافتد.
این متخصص قلب و عروق خاطرنشان کرد: در سنین بالاتر از 60 سال، به علت خشکی و تنگی شریانها (بر اثر تجمع پلاک در دیواره داخلی رگ ها) خطر ابتلا به فشار خون افزایش مییابد.
وی اضافه کرد: عوامل خطرساز فشار خون بالا شامل مواردی مانند داشتن اضافه وزن، مصرف دائم دخانیات، اعتیاد به الکل، جنسیت زیرا مردان بیشتر از زنان در معرض خطر ابتلا به فشار خون بالا قرار دارند،کم تحرکی، ورزش نکردن، رژیم غذایی چرب، مصرف بیش از حد نمک، سابقه خانوادگی فشار خون بالا، استرس، مصرف کم پتاسیم و مشکلات و بیماریهای دیگر (مثل بیماریهای قلبی-عروقی)، دیابت، بیماریهای مزمن کلیوی، آپنه خواب و سطح بالای کلسترول) میباشد.
دکتر افشاری ابراز داشت: در بیشتر بزرگسالان، دلیل ابتلا به فشار خون بالا قابل تشخیص نیست. فشار خون اصلی یا اولیه بدون هر گونه مشکل زمینهای یا بیماری دیگری اتفاق میافتد.این متخصص قلب و عروق بیان کرد: فشار خون اولیه میتواند به دلایل متعددی ایجاد شود، برخی از آنها عبارتند از ژنتیک، فعالیتهای هورمونی، استرس یا سبک زندگی، تغییرات جسمی مربوط به کهولت سن و حساسیت به نمک.
وی مطرح کرد: امروزه هر فرد برای جلوگیری از تاثیرات جبران ناپذیر این قاتل خاموش باید اطلاعات کافی داشته باشد. متاسفانه فشار خون بالا در جوامع امروزی همه گیر شده است و بیش از 30 درصد ایرانیان با یکی از انواع فشار خون درگیر هستند، عارضهای که با تغذیه مناسب و روشهای کنترل فشار خون قابل حل است اما در صورت درمان نشدن میتواند به مرگ زودرس، نابینایی، نارسایی کلیه و قلب و افزایش خطر سکته قلبی منجر شود.
دکتر افشاری عنوان کرد: جهت درمان فشارخون بالا در قدم اول از مصرف غذاهای آماده اجتناب کنید مواد فرآوری شده، تهیه وعده غذایی را آسان کرده و حجم زیادی از سدیم خوراکی مردم از این مواد تامین میشود. این مواد غذایی شامل مواد غذایی کنسرو شده، وعدههای غذایی منجمد، مواد غذایی پخته و بستهبندی شده، فست فود ها، سوپهای نیمه
آماده است.
این متخصص قلب و عروق اظهار کرد: میوهها و سبزیجات منبعی عالی از طعمها و مواد مغذی هستند. مواد غذایی همچون هویج، اسفناج، سیب و هلو معمولا دارای سدیم اندکی هستند. گوجه خشک شده با آفتاب، قارچهای خشک شده، زغال اخته، گیلاسها و دیگر میوههای خشک شده دارای طعمهای فوق العادهای هستند. افراد مبتلا به بیماری فشارخون بالا میتوانند از این موارد در سالادها و دیگر غذاهای خود استفاده کنند.
وی ادامه داد: اضافه کردن مقداری آب لیمو، آب مرکبات به سوپها یا به کارگیری آنها به عنوان چاشنی مرغ و دیگر گوشتها میتواند ایده جالبی برای جایگزینی نمک باشد.
دکترافشاری توصیه کرد: افراد مبتلا به فشارخون بالا از مصرف چاشنیهای نمک و سیر یا پیاز خودداری کرده و به جای آن از پیاز و سیر تازه استفاده کنند.
این متخصص قلب و عروق ادامه داد: فلفلها انواع مختلفی از جمله سیاه، سفید، سبز و قرمز دارند که برای طعم دهی به غذا مناسب هستند و میتوانند جایگزین مناسبی برای نمک باشند و مصرف روغن کنجد به جای نمک طعمی دلنشین به غذا میبخشد.
وی متذکر شد که افراد مبتلا به فشارخون بالا باید به برچسب پودرهای ترکیبی ادویهها هنگام خرید دقت کنند زیرا برخی حاوی نمک هستند.
دکترافشاری میگوید: مقدار مناسب مصرف سدیم در هر وعده 140 میلی گرم یا کمتر است. در صورت استفاده از مواد غذایی آماده باید از مقدار سدیم مصرفی خود اگاه باشید تا بتوانید آن را کنترل کنید.
این متخصص قلب و عروق اضافه کرد: جهت بررسی مقدار میلی گرم نمک به بر چسب ارزش غذایی محصولات دقت کنید و از محصولات دارای عنوان کم نمک یا بدون نمک استفاده کنید و برچسب ارزش غذایی غلات، نانها و ترکیبات آماده را بررسی کنید.
وی اظهار کرد:جهت کاهش مقداری از سدیم موجود در سبزیجات و حبوبات کنسرو شده آنها را شست و شو دهید. به جای سبزیجات کنسرو شده از انواع تازه یا منجمد آنها استفاده کنید و از مصرف محصولات دارای مواد نگهدارنده همچون گوشت ها، خیار شور ها، زیتونها و دیگر مواد غذایی آماده شده با نمک خودداری کنید.
دکترافشاری در ادامه توصیه کرد: انواع بدون نمک آجیلها و مغزها را انتخاب کنید و همچنین، ادویهها و طعم دهندههایی همچون سس کچاپ، خردل و سویا را به مقدار اندک استفاده کنید. حتی انواع کم نمک این موارد نیز سرشار از سدیم هستند.
این متخصص قلب و عروق گفت: شاید در ابتدای امر آشپزی بدون استفاده از نمک برای افراد مبتلا به فشارخون بالا کار سختی به نظر برسد اما پس از مدتی، حس چشایی افراد تغییر کرده و دیگر میل چندانی به نمک نداشته و از دیگر ادویهها و طعمهای غذایی لذت میبرند که برای سلامتی فرد مفید خواهد بود.
> داروهای مختلفی نیز برای کنترل فشار خون بالا تجویز میشود
وی ابراز داشت: داروهای مختلفی نیز برای کنترل فشار خون بالا تجویز میشود اما افراد باید توجه کنند که مصرف هر داروی فشار خون فقط با تجویز پزشک مجاز است و از مصرف خودسرانه دارو باید خودداری کرد.
دکترافشاری ادامه داد:تنظیمکننده فشار خون با دیورتیکها به عنوان قرصهای ادرارآور نیز شناخته شدهاند که بر روی کلیهها اثر میگذارند تا سدیم و آب را دفع کنند و فشار خون را کاهش دهند.
این متخصص قلب و عروق میگوید: تنظیم کردن فشار خون با داروی مسدود کنندههای بتا نیز حجم کار بر روی قلب را کاهش میدهند که باعث فعالیت قلب با ضربان آهستهتر و با نیروی کمتر میشود.
وی گفت: تنظیم کردن فشار خون با داروی مهار کنندههای آنزیم تبدیلکننده آنژیوتانسین (ACE)نیز به شل شدن عروق خونی با جلوگیری از تشکیل پلاک کمک میکنند و باعث میشوند خون آسانتر جریان داشته باشد و فشار خون کم شود.
> اقدامات متعددی در پیشگیری از بیماری فشار خون موثرند
در ادامه نیز دکتر غفاری در اینباره خاطرنشان کرد: فشارخون یک اصطلاح اشتباه است که مصطلح شده و باید به آن پرفشاری خون بگوییم. پس هرزمان که بیماری فشارخون میگوییم منظورمان بیماری “پر فشاری خون” است.
وی ادامه داد: به طور کلی ما یک فشار خون نرمال داریم که هر زمان که فشار خون بیشتر از آن شود، نام آن را بیماری پر فشاری خون میگذاریم. این فشار خون یک محدودهای دارد و در صورتی که میزان فشارخون در این محدوده باشد فشار خون طبیعی تلقی میشود و اگر از این محدوده خارج شود به آن فشار خون غیر طبیعی گفته میشود.
این متخصص قلب و عروق اضافه کرد: فشار خون از دو قسمت تشکیل شده، به اصطلاح به آن حداکثر(ماگزیمم ) و حداقل(مینیمم ) گفته میشود، فشار ماکسیمم برای همه باید کمتر از 140 و فشار مینیمم کمتر از 90 باشد و چنانچه از این محدوده بالاتر باشد بیماری فشارخون تلقی
میشود.
وی ابراز کرد: وقتی فشار خون بالاتر از حد طبیعی است بر روی تمام عروق بدن یعنی عروقی که از قلب خارج میشوند و از تنه اصلی شاهرگ اصلی منشعب میشوند، یک فشار غیر طبیعی و بار اضافه را وارد میکند وبدین گونه اثرمخرب خودرا ایجاد میکند. این عروق حتی عروق تغذیهکننده عضله قلب که “کرونر” نامیده میشوند را نیز شامل میشود.
دکتر غفاری ادامه داد سایر عروق مهمی که به دلیل بالا بودن فشارخون درگیر میشوند عبارتند از عروق مغز، کلیه وعروق اندام تحتانی بنابراین بیماری ثانویه به دلیل ابتلا به فشار خون به نام تنگی عروق میتواند در قلب، کلیه ومغز چشم و اندامها ایجاد شود و به عبارت دیگر فشار خون میتواند عامل بسیاری ازسکتههای قلبی، مغزی، نارسایی کلیه، تنگی عروق اندام تحتانی باشد.
این متخصص قلب و عروق گفت:تمام نکات گفته شده به منظور تاکید برکنترل فشار خون به عنوان عامل مهمی در بروز بیماریهای مختلف است.پس کنترل فشار خون به نحوصحیح و دقیق برابر است با پیشگیری از بیماریهای مغزی، قلبی، کلیوی و…سایر عروق.
وی در پاسخ به این پرسش که “چگونه بیماری فشار خون بالا را تشخیص میدهیم؟ اظهار کرد: فقط یکبار مراجعه به مطب دکتر و گرفتن فشارخون نشانه وجود و یا عدم وجود بیماری فشار خون نیست یعنی یکبار گرفتن فشار خون چه بالا و چه پایین نشانه تایید و یا عدم تایید بیماری فشار خون نیست و باید به دفعات و در ساعات مختلف روز فشار خون چک شود تا بتوان گفت این فرد مبتلا به فشارخون هست یا خیر و چنانچه فرد مبتلا باشد باید درمان را
شروع کنیم.
دکتر غفاری با تاکید بر اینکه” تمام افراد باید از اقدامات پیشگیریکننده ابتلا به فشار خون مطلع باشند”، مطرح کرد:هدف اصلی ما پیشگیری از ایجاد بیماری فشار خون است و اقدامات متعددی در پیشگیری از ابتلا به بیماری فشار خون موثرهستند.
این متخصص قلب و عروق اضافه کرد: داشتن تغذیه مناسب یکی از راههای پیشگیری از ابتلا به فشار خون بالا است. به طور کلی رژیم غذایی حاوی سبزیجات فشار خون را پایینتر نگه میدارد اما مصرف مواد غذایی گوشتی را به حداقل رسانده شود زیرا در کنترل فشار خون بسیار موثر است بنابراین هر چه به سمت رژیم غذایی گیاه خواری حرکت کنیم، فشار خون پایینتری خواهیم داشت.
وی توصیه کرد: جهت پیشگیری از ابتلا به فشارخون بالا باید ازمصرف غذاهای پر نمک خودداری کنیم ومصرف نمک را به حداقل برسانیم.
دکتر غفاری بیان کرد: عامل دیگر کنترلکننده فشارخون، انجام ورزش منظم است. باید گفت زندگی مدرن امروزی یک نحوه زندگی ساکن و نشسته را رقم زده است و افراد فعالیت ورزشی ندارند واین خود میتواند یکی از علتهای مهم ابتلا به بیماری باشد.
این متخصص قلب و عروق تصریح کرد: تحقیقات انجام شده توسط محققان نشان داده است که اگررژیم غذایی ما حاوی سبزیجات باشد، ورزش روزانه را انجام دهیم و استرس نداشته باشیم، فشار خون پایینتری خواهیم داشت.افرادی که فشار خون دارند باید حتما درمان آنها به گونهای باشد که به مدت 24 ساعت فشار خون در محدوده نرمال قرار داشته باشند.یعنی اگرچند ساعت نرمال و چند ساعت غیر نرمال باشد باز هم فشارخون را کنترل نکردهایم و عوارض آن را مهار نکرده ایم.
وی ادامه داد: برای بررسی 24 ساعته فشارخون تستی وجود دارد به نام مانیتورینگ 24 ساعته که کنترل فشارخون با این تست طی 24 ساعت در زندگی روزمره و فعالیت روزانه ثبت میشود. در نهایت بر اساس اطلاعات به دست آمده مشخص میکنیم که بیمار فشارخوناش خوب کنترل شده یا خیر. این تست را هم به منظور تشخیص و هم در طی دوره درمان به منظور ارزیابی وضعیت بیمار انجام میدهیم.
دکتر غفاری علل ایجادکننده فشار خون را اینگونه تشریح کرد: علل مختلفی باعث بروز بیماری فشارخون میشوند اما به طور کلی باید گفت این علل به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم میشوند. در حدود 5 درصد موارد علت فشار خون ثانویه است و 95 درصد اولیه هستند..
این متخصص قلب و عروق افزود: علل ثانویه یعنی یک بیماری دیگری مثل پر کاری تیروئید،بیماریهای غدد فوق کلیه، مصرف داروهای ضد بارداری و… وجود دارد که مسبب بروز بیماری فشار خون شده است.
وی در مورد علل اولیه فشار خون بیان کرد: در نوع اولیه فشار خون هنوزعلم نتوانسته علتهای دقیق مسبب آن را پیدا کند زیرا اگر پیدا کرده بود به آن حمله میکرد و آن را از بین میبرد وبیماری فشار خون را ریشه کن کرده بود.
دکتر غفاری مطرح کرد: از آنجایی که ابتلا به بیماری فشار خون علل مختلفی دارد که باعث تغییر فیزیولوژیکی بدن میشود باید گفت به همین علت است که بیماری فشار خون بیماری مزمن و همیشگی تلقی میشود بنابر این کسی که دچار بیماری پرفشاری خون است بیماری مزمن و طولانی خواهد داشت. اما طولانی بودن فشار خون در فرد نباید باعث ناامیدی در فرد شود.
این متخصص قلب و عروق افزود: هنگامی که بیماری فشار خون را در فردی تشخیص دادیم و مراحل مهار ودرمان آن را به طور کامل انجام دادیم،ریسک تمام عوارض فشار خون شامل عوارض مغزی،قلبی،چشمی… را میتوانیم کنترل ومتوقف کنیم و بدین وسیله از پیشروی بیماریهای دیگری که در عروق ایجاد میشود کاملا جلوگیری
کرده ایم.
وی در پایان توصیه کرد: چنانچه ما بتوانیم تست رایگان فشارخون 24 ساعته را برای جمعیت کثیری انجام دهیم وبا انجام آن حتی اگربتوانیم ده درصد افراد دارای فشار خون را تشخیص دهیم در نتیجه آنها در آینده نه به سی سی یو احتیاج خواهند داشت ونه بهای سی یو و نه به جراحی قلب و نه به تعویض کلیه و نه به دیالیز و میبینیم که چه هزینههایی را ما میتوانیم کاهش دهیم، ضمن اینکه سلامت جامعه را هم تامین کرده ایم.
کاهش فشار خون با گل میمونی سازویی
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی گفت: گل میمونی سازویی خاصیت ضد باکتریایی دارد، این گیاه فشارخون بالا را کاهش می دهد و خاصیت ضدافسردگی دارد.به گزارش ایسنا،، مهندس محسن پویان با اشاره به اینکه گل میمونی سازویی (مخلصه محلی) را با نامهایی چون گل میمونی سازویی، تشنه داری و بنجک ماشینی نیز میشناسند، گفت: این گیاه خاصیت ضد باکتریایی دارد.وی با اشاره به اینکه گل میمونی سازویی برای درمان سوختگی و بریدگی های پوست مفید است، بیان کرد: این گیاه فشارخون بالا را کاهش می دهد و خاصیت ضدافسردگی دارد.مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی با بیان اینکه، در خراسان جنوبی همراه با مستار برای سلامت کبد و شیر افزایی مصرف دارد، ادامه داد: در خراسان جنوبی این گیاه مخلصه نامیده می شود که با مخلصه اصلی کتب طب سنتی متفاوت است.مهندس پویان در مورد میزان مصرف این گیاه افزود: میزان مصرف آن 10تا 15 گرم گیاه خشک به صورت دم کرده در یک لیتر آب می باشد.
تاثیر فشار خون در جوان ماندن مغز
محققان در مطالعه اخیرشان اظهار کردهاند گرچه فشار خون بالا سبب پیری مغزمان میشود اما جالب است بدانید فشار خون مطلوب نیز مغز ما را حداقل شش ماه جوانتر از سن واقعیمان نگه میدارد.به گزارش ایسنا، سطح فشار خون نرمال کمتر از ۱۲۰/۸۰ میلی متر جیوه است اما از طرف دیگر سطح فشار خون مطلوب و سالم به عدد ۱۱۰/۷۰ میلی متر جیوه نزدیکتر است.یافتههای این مطالعه نشان میدهد تعداد افراد بالای ۳۰ سال مبتلا به فشار خون بالا در سطح جهان دو برابر شده است. طی این مطالعه محققان به بررسی ارتباط میان فشارخون و سلامت مغز افراد پرداختهاند.دانشمندان پس از بررسیهای بسیار دریافتند که شرکتکنندگان مبتلا به فشار خون بالا دارای مغز پیرتری هستند که این موضوع با کاهش سطح سلامت مغز آنها نیز مرتبط است. گفتنی است این امر همچنین خطر ابتلای آن افراد به بیماریهای قلبی، سکته مغزی و زوال عقل را نیز افزایش میدهد.در این مطالعه ۶۸۶ فرد سالم ۴۴ تا ۷۶ ساله شرکت کردند. محققان با بررسی اسکن مغزی شرکت کنندگان، سلامت مغز آنها را بررسی کردند و از روش یادگیری ماشینی نیز برای تخمین سن مغزی آنها استفاده کردند.پروفسور “والتر ابهایاراتنا”متخصص قلب و نویسنده این مطالعه گفت: اگر فشار خون مطلوب را حفظ کنیم، مغز ما حتی با وجود افزایش سن نیز جوانتر و سالمتر میماند. داشتن شیوه زندگی صحیح و پیروی از یک رژیم غذایی مناسب به منظور جلوگیری از فشار خون بالا بسیار مهم است. نتایج آزمایشها نشان داد فردی با فشار خون مطلوب و سطح ۱۱۰/۷۰ میلی متر جیوه در مقایسه با فردی با فشار خون بالا و در سطح ۱۳۵/۸۵ میلی متر جیوه دارای سن مغزی پایینتر و مغز جوانتری است.پروفسور ابهایاراتنا افزود: یافتههای این تحقیق نشان میدهد لازم است همه افراد به خصوص جوانان به طور مرتب فشار خون خود را چک کنند. اگر سطح فشار خون شما بالا رفت، باید از این فرصت استفاده کرده و در مورد راههای کاهش فشار خون با پزشک خود مشورت کنید و تغییری در سبک زندگی خود مانند رژیم غذایی و فعالیت بدنیتان اعمال کنید.