کرونا ؛ پایانی بر جهانی شدن

به تحلیل کارشناسان سیاسی

کرونا

کرونا تنها یک عامل محرک و تسریع بخش در این تغییر نظم جهانی خواهد بود و ناقوس مرگ نظام تک قطبی از مدت ها پیش به صدا درآمده بود  وبازیگران جهانی همچون چین و روسیه و بازیگران منطقه ای همچون ایران، مهم ترین چالش گران این نظم بودند  و امروز این مساله پررنگ تر شده  است.

به گزارش صدانیوز،جهان در حالی وارد مرحله دیگری از تحولات عمیق تاریخی و گسترده می شود که به نظر می رسد اپیدمی(کرونا) بر خلاف نظم سابق، به تقویت دولت‏ها و تقویت ملی‏‌گرایی می انجامد.
به نظر برخی از اندیشمندان بزرگ، دولتهای جهان، از هر نوع و مدلی، با هدف  کنترل این ویروس تصمیم های  اضطراری اتخاذ کرده که ممکن است بسیاری از آنها حتی پس از پایان این بحران، در حافظه تاریخی شهروندانشان باقی مانده  و شیوه زندگی انسانها را دگرگون کند. به نظر می رسد  در آینده، به سبب تلاش دولت‏ها و شرکت‏ها دراتخاذ رویکرد‏هایی جهت کاهش میزان آسیب‏‌پذیری آنها در برابر حوادث این چنینی و تمایل و تقاضای شهروندان هر کشور از دولت حاکمه ‌‏شان در صیانت و حمایت از آنها، جهانی شدن رنگ باخته و بازار آزاد تضعیف شود.همچنین احتمال اینکه دخالت دولت های ملی برای آسیب پذیری کمتر در آینده وحل بحران های مختلف افزایش یابد مولفه های جهانی شدن و همکاری برای حل بحران تا حدود زیادی رنگ خواهد باخت .
از سوی دیگر با تقویت نقش دولت ها در افزایش ذخایر استراتژیک، ملی گرایی در اقتصاد اهمیت زیادی پیدا خواهد کرد. بنابراین  با پذیرش تغییر نظم جهانی در جهان پساکرونا، شاهد نظم نوینی خواهیم بود که در آن مفهوم مرزها و ملیت‌ها دوباره ارزش و جایگاه خود را بازخواهند یافت و شاهد اهمیت نقش دولت‌ها به عنوان بازیگران اصلی صحنه نظام بین‌الملل ( خودیاری) در مقابل بازیگران فراملی و بین‌المللی (همکاری) افزایش خواهیم بود. در حالی که از سالها پیش بسیاری از مراکز آینده پژوهی سخن از آینده مبهم جهان می گفتند و بسیاری دنبال وقوع جنگ جهانی سوم و جنگ اتمی و یا گرم شدن غیر طبیعی کره زمین و….. بودند شیوع یک ویروس آزمایشگاهی و یک حادثه بیولوژیکی بسیاری از از تحلیل ها و پژوهش های حوزه آینده پژوهی را از اهمیت و رونق انداخت. واقعیت این است که  کرونا تنها یک عامل محرک و تسریع بخش در این تغییر نظم جهانی خواهد بود و ناقوس مرگ نظام تک قطبی از مدت ها پیش به صدا درآمده بود  وبازیگران جهانی همچون چین و روسیه و بازیگران منطقه ای همچون ایران، مهم ترین چالش گران این نظم بودند  و امروز این مساله پررنگ تر شده  است.  البته چالش گران این نظام فقط به این بازیگران محدود نشده و بازیگران مهم اروپایی و اتحادیه اروپا نیز که از یک جانبه گرایی ایالات متحده ترامپی متضرر شده اند اکنون از یک نظام چند جانبه گرا صحبت می کنند .شاهد بودیم  مدیران سیاسی اروپایی  در کنفرانس امنیتی مونیخ ۲۰۲۰ نیز از «غرب‌زدودگی» از نظام بین‌الملل یاد کردند. به این ترتیب باید توجه کرد که  شیوع ویروس کرونا تنها یک محرک و تسریع بخش روند تغییر نظم غرب پایه جهانی به حساب می آید. واقعیت این است در این راستا نظم غربی در جهان نه تنها تعیین کنندگی خود در اقتصاد، بلکه جایگاه سیاسی امنیتی خود در تعیین‌کنندگی تحولات جهان را نیز از دست داده و جهان منتظر تحولات مهم عمیق اما مبهمی است که در نهایت نظم جدیدی را طرح خواهد کرد و در نهایت آینده تاریخ، به وسیله فاتحان کوئید ۱۹ به نگارش در خواهد آمد.

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید