ارزش کل گردش مالی تجارت الکترونیکی در ایران در سال ۹۹ نزدیک به ۱۱۰۰ هزار میلیارد تومان بود. حال اگر این رقم را در ۳۶۵ روز سال تقسیم کنیم، نشان میدهد که قطعی اینترنت در ایران روزانه حدود ۳۰۰۰ میلیارد تومان به کسبوکارهای ایرانی آسیب وارد میکند.
به گزارش نباءخبر، با اختلال سراسری اینترنت در ایران کسب و کارهای اینترنی روزانه حداقل متوجه زیان ۳۰۰۰ میلیارد تومانی میشوند. در این بین فقط معیشت ۱۰ میلیون نفر از شهروندان به دلیل قطعی اینستاگرام با خطر مواجه میشود.
ده روز پیش بود که مهسا امینی دختر کردستانی پس از دستگیری توسط گشت ارشاد و انتقال به ساختمان پلیس امنیت اخلاقی تهران به کما میرود و متاسفانه دو روز بعد فوت شد. این حادثه احساسات عمومی را جریحه دار کرد به طوریکه بسیاری از افراد معروف و مشهور به این خبر واکنش نشان داده و وزیر کشور از سوی رئیس جمهور موظف به پیگیری علل و عوامل این حادثه شد. در چند شهر کشور مردم دست به اعتراض زدند ولی متاسفانه در برخی از شهرها این اعتراضات به درگیری کشیده شد. در روز چهارشنبه با اوج گرفتن دوباره درگیری ها با تصمیم شورای عالی امنیت ملی دسترسی به پلتفرم ها و نرم افزارهای شبکه های اجتماعی خارجی و همچنین دسترسی به اینترنت در کشور با محدودیت کامل مواجه شد.
متاسفانه چند سالی است اینترنت به اهرم فشار دولتها تبدیل شده است. هر گاه که اعتراضی در جایی صورت میگیرد دولت با قطعکردن اینترنت روی تمام شهروندان، درصدد حفظ امنیت عمومی برمیآید.
این در حالی است که با افزایش ضریب نفوذ اینترنت و شبکههای اجتماعی، با این ابتکار امنیت اقتصادی شهروندان نیز با آسیب جدی مواجه میشود.
پیش از این فیلترینگ تلگرام شغل حدود ۲۰۰ هزار نفر از ایرانیان را به ورطه نابودی کشاند. حال که بسیاری از این افراد حیات خود را در اینستاگرام یا واتس اپ از سر گرفتهاند بار دیگر با تهدید جدی فیلترینگ دائم این پلتفرمها مواجه هستند. موضوعی که پیش از این هم با اجرای مقدمات طرح صیانت مطرح شد.
سایتها و سرویسهایی که بعد از اعتراضات مسدود شدند
حدود ۴۰۰ هزار فروشگاه ایرانی در اینستاگرام فعال هستند و یک میلیون شغل هم با واسطه در فضا مشغولند. البته دبیر شورای فضای مجازی با اضافه کردن حوزه تبلیغاتی به این آمار، کسبوکارهای فعال در اینستاگرام را دو میلیون و ۴۰۰ هزار فروشگاه محاسبه کرد.
آمارهای موسسه پژوهشی بتا از وضعیت شبکههای اجتماعی ایران نیز نشاندهنده آن است که اقتصاد ۹ میلیون نفر به صورت مستقیم به اینستاگرام وابسته است. ضمن اینکه حجم بازار اینستاگرام بین ۱۸ هزار تا ۳۲ هزار میلیارد تومان تخمین زده میشود.
ارزش کل گردش مالی تجارت الکترونیکی در ایران در سال ۹۹ نزدیک به ۱۱۰۰ هزار میلیارد تومان بود. حال اگر این رقم را در ۳۶۵ روز سال تقسیم کنیم، نشان میدهد که قطعی اینترنت در ایران روزانه حدود ۳۰۰۰ میلیارد تومان به کسبوکارهای ایرانی آسیب وارد میکند. البته اگر تورم سه سال اخیر را در این محاسبات بگنجانیم، طبیعتاً این رقم بیش از این هم میشود. اما برای رسمی ماندن گزارش فعلاً چارهای جز اتکا به این دادهها نیست.
مرکز آمار نیز گزارشی را منتشر کرد که نشان میداد بیش از ۱۰ میلیون نفر از این فضا ارتزاق میکنند. اینها اعداد کوچکی نیستند و واقعیت روشن این است که مردم روزانه ساعات زیادی را در شبکههای اجتماعی میگذرانند. طبیعی است که بخش مهمی از تجارت به این فضا منتقل شود. در نتیجه قطعی سراسری اینترنت در ایران ضربات سهمگینی را به چرخه تجارت در شبکههای اجتماعی وارد میکند.
دیشب وزیر کشور درباره محدودیتهای اینترنتی با بیان اینکه برخی شبکهها دست به ساماندهی و آموزش اعتراضات میزنند، گفت: برای جلوگیری از سازماندهی اغتشاشات از طریق شبکههای اجتماعی ناگزیر هستیم که محدودیت اینترنتی ایجاد کنیم. این شرایط هم موقت است.
حال با این گفته ها معلوم نیست تا چه زمانی مسئولین با اختلال در شبکه اینترنت و فیلتر کردن اینستاگرام و واتس آپ می خواهند جلوی اینگونه اتفاقات را بگیرند ولی حتی قطعی چندروزه اینترنت هم آسیبهای جبرانناپذیری به تجارت مجازی میزند و دولت باید هر چه سریعتر برای این مساله راه حلی دائمی و درست بیاندیشد.