چند متغیر میتواند بر بروز نوسانات اندک در بازار ۲۰۲۰ نفت تأثیرگذار باشد. جنگ تجاری آمریکا و چین و افزایش امید به توافق این دو کشور برای پایاندادن یا کاهش اختلافات تجاری، متغیر مؤثر بر بازار است که با توجه به بروز علائمی مثبت در این زمینه میتواند به افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی کمک کند.
به نقل ازصدانیوز،بازار نفت سال ۲۰۱۹ را با قیمتی بالاتر از پیشبینیهای اولیه، یعنی نفت ۶۶٫۵۰ دلاری پشتسر گذاشت. این رقم البته از متوسط قیمت ۶۲ دلار برای هر بشکه که تقریبا اکثر پیشبینیهای بر آن اجماع نظر داشتند، بالاتر بود. متوسط قیمت نفت در سال گذشته (۲۰۱۹) هم از رقم ۶۲ دلار کمی بالاتر، یعنی در حدود ۶۳ دلار قرار گرفت که این تفاوت عمدتا ناشی از تحولات سیاسی مانند حمله به تأسیسات نفتی آرامکو، تحرکات اوپک و غیراوپک و همچنین تشدید تحریمهای نفتی علیه ایران و ونزوئلا بود.
نظرسنجی بلومبرگ نشان میدهد که شاخص قیمت بازار جهانی نفت، در سال ۲۰۲۰ بهطور میانگین ۶۴ دلار و ۲۵ سنت در هر بشکه خواهد بود.
نظرسنجی والاستریتژورنال از ۱۳ بانک معتبر بینالمللی نیز نشان میدهد که متوسط قیمت نفت در سال ۲۰۲۰ حدود ۶۱ دلار خواهد بود که این رقم با پیشبینی متوسط قیمتی این بانکها در سال ۲۰۱۹ تفاوتی ندارد. بانکهایی مانند استاندارد چارتر، بالاترین سطح قیمت، یعنی ۶۴ دلار را پیشبینی میکنند، در مقابل، بانکهایی مانند سیتیگروپ، دویچهبانک و جیپیمورگان رقمی پایینتر از ۶۰ دلار را مطرح میکنند. بانکهایی مانند مورگاناستنلی و کامرز بانک نیز به قیمتی حدود ۶۲ دلار معتقدند. این نظرسنجی و دیگر نظرسنجیها و همچنین تحلیلهای موجود بر روند کاهشی قیمت نفت در نیمه نخست سال ۲۰۲۰ و افزایش قیمت در نیمه دوم تقریبا اجماع دارند.
متغیر دیگر برای این مهم، همکاری اوپک با کشورهای عمده تولیدکننده نفت موسوم به غیراوپک برای کنترل بازار نفت و عمل به تعهدات کاهش تولید نفت در اجلاس اخیر اوپک و حتی آمادگی برای کاهش بیشتر تولید نفت در صورت افزایش مازاد نفت در بازار است. اوپک و غیراوپک که مدتی است در تقابل با سیاست نفتی آمریکا قرار گرفته و از قبل سیاستهای تجاری و نفتی آمریکا در کاهش قیمت نفت دچار آسیب شده است، تلاش دارد با تداوم سیاست همکاری خود، تا حد زیادی تحرکات نفتی آمریکا را خنثی کند که بهطور نسبی موفق عمل کرده است.
در کل به نظر میرسد بازار نفت دهه ۲۰ قرن ۲۱ را با آرامش آغاز کند، هرچند نمیتوان به صورت قاطع از عدم وقوع نوسانات بزرگ در نتیجه بروز تحولات بزرگ ژئوپلیتیکی، آن هم در خاورمیانه و خلیجفارس سخن گفت.