بانک جهاني درباره آلودگيهاي زيستمحيطي ازجمله آلودگي هوا اعلام كرده است: آلودگي هوا باعث شد شاخص توليد ناخالص داخلي در بنگلادش طي سال 2019 بين 3/9 درصد تا 4/4 درصد کاهش يابد و به دومين عامل مرگ، بيماري و ناتواني در بين مردم بنگلادش تبديل شود. با اينحال پيامدهاي اقتصادي ايننوع آلودگي در کشورمان بيش از حد انتظار است. آمارهاي وزارت بهداشت نشان ميدهد سال گذشته 21 هزارنفر (در 27 شهر کشور با جمعيتي حدود 35 ميليوننفر)، بر اثر آلودگي هوا فوت کردهاند و برآوردها نشان ميدهد اين تعداد مرگومير خسارت 11/3 ميليارددلاري براي کشور بهدنبال داشته است.
به گزارش نباءخبر،آلودگي هوا در پايتخت و برخي ديگر از شهرهاي صنعتي ايران به وضعيتي کاملا ملموس براي شهروندان بدل شده بهطوريکه آنها ميگويند دود، حالت خفگي، تپشهاي قلب و استرسها و اضطرابهاي ناشي از آن را دارند به وضوح مشاهده ميکنند.
نکته حائز اهميت اين است که پيش از اوج آلودگي، کشور شاهد بارندگيهايي بود که مسوولين منتظرش بودند تا آلودگيهايي که منجر به تعطيلي مدارس و دانشگاهها شده بود را رفع کند اما نهتنها اين کار را نکرد که ثابت کرد ايجاد زيرساختهاي مناسب و متناسب با شرايط و وضعيت جغرافيايي، جمعيت و ساير فاکتورهاي مربوط به رفع آلودگي در فاصلهاي جدي با وضعيت نرمال خود قرار دارد تا مردم گرفتار آمده در آلودگي ندانند دقيقا کي قرار است از اين بحران فزاينده رها شوند! بررسيها نشان ميدهد غلظت گاز ناشي از سوخت گازوئيل و مازوت در پنجشنبهاي که گذشت به بالاترين ميزان خود از ابتداي دهه 90 رسيده است؛ شرايطي که هشدار دورکاري ادارات را به صدا درآورد. با اينحال آلودگيهاي زيستمحيطي ازجمله آلودگي هوا ويژه ايران نيست و يکي از چالشهاي مديريتي کشورها در دنيا امروز بهشمار ميرود. بانک جهاني درباره آلودگيهاي زيستمحيطي ازجمله آلودگي هوا اعلام كرده است: آلودگي هوا باعث شد شاخص توليد ناخالص داخلي در بنگلادش طي سال 2019 بين 3/9 درصد تا 4/4 درصد کاهش يابد و به دومين عامل مرگ، بيماري و ناتواني در بين مردم بنگلادش تبديل شود. با اينحال پيامدهاي اقتصادي ايننوع آلودگي در کشورمان بيش از حد انتظار است. آمارهاي وزارت بهداشت نشان ميدهد سال گذشته 21 هزارنفر (در 27 شهر کشور با جمعيتي حدود 35 ميليوننفر)، بر اثر آلودگي هوا فوت کردهاند و برآوردها نشان ميدهد اين تعداد مرگومير خسارت 11/3 ميليارددلاري براي کشور بهدنبال داشته است. همچنين آمارهاي اقتصادي نشان ميدهد که اقتصاد ايران نيز هر سال 2/3 درصد از توليد ناخالص داخلي خود را بهدليل آلودگي هوا از دست ميدهد. از آنجا که خسارتهاي اقتصادي ناشي از آلودگي هوا به شکل مستقيم ملموس نيستند گويا چندان به چشم مسوولان و مجريان امر نميآيد. مدتها قبل آلودگي هوا به تحريمها گره زده ميشد اما بررسيها نشان داد که تحريمهاي اقتصادي تنها بخش کوچکي از اثرات زيستمحيطي را بر آلودگي هوا دارد و مشکل در جايي ديگر نهفته است. بررسي نشان ميدهد در بسياري از موارد که برخي از مسوولان نيز بهدنبال حل مقطعي مشکل آلودگي هوا هستند مديريتهاي ناکارآمد، تاميننکردن بودجه و بخشينگري و ارجحيتهاي نادرست مانع از اقدامات جدي و اثربخش شده و در نتيجه اين مشکل هر سال بدتر از سال ديگر ادامه مييابد. اقبال شاکري نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي درباره ترک فعل دستگاهها در اجراي قانون هواي پاک، اظهار کرد: ورود دادستاني يا سازمان بازرسي به اين موضوع ميتواند به مسوولان فشاري در پيگيري وظايف تعيينشده وارد کند. بررسيهاي اقتصادي تاکيد دارد اگر اين مبالغ گزاف تحميلي به اقتصاد ناشي از آلودگي هوا، خرج جلوگيري از بروز آلايندهها شود، شاهد وضعيت بهتري در هواي کلانشهرها خواهيد بود اما اين امر نياز به تغيير نگرش مديران و سياستگذاران دارد.
رييس گروه سلامت هوا و تغييرات اقليم وزارت بهداشت در اينباره گفت: هزينه اثرات واردشده به وزارت بهداشت از ناحيه آلودگي از محل بيتالمال هزينه ميشود. درنهايت قانون هواي پاک، قانوني مترقي است و در صورت اجرا به کاهش آلايندهها کمک ميکند. با اينحال از سال 1396 تا 1401 که اين قانون ابلاغ شده نهتنها هيچ کاهشي در شدت غلظت آلايندهها ديده نشده بلکه با افزايش ميزان آلايندهها نيز روبهرو شدهايم. درواقع قانوني که با هزينه بيتالمال و بودجه کشور وقت نمايندگان مجلس مصوب و اجرايي شد با عاديانگاري و بيمسووليتي برخي از متوليان امر هيچگونه کاهشي در شدت و غلظت آلايندهها بههمراه نداشت و زخم کهنه آلودگي همچنان بر تن رنجور اقتصاد کشور باقي مانده است.